Fler blir allergiska – nu måste allergivården förbättras 

Den här veckan är Astma- och Allergiförbundet på Almedalsveckan för att samtala med beslutsfattare från både myndigheter och politik om hur vi tillsammans kan förbättra astma- och allergivården genom ett svenskt allergiprogram. 

Förra veckan släppte Astma- och Allergiförbundet en ny kartläggning av svensk allergivård som visar att skillnaderna mellan regionerna är obefogat stora. Kartläggningen visar att utvecklingen går trögt. Det är bara i 8 av 21 regioner som tillgången till allergologer förbättrats sedan 2018. 

I dag saknas allergologer helt i flera regioner, vilket bidrar till att det är bostadsorten som avgör om du får behandling eller inte.  

Man ska få den bästa vården 

– Vi behöver utbilda fler specialister, öka vårdens kunskap om allergier och införa nationella riktlinjer för att säkerställa att alla får den bästa vården, säger Mikaela Odemyr ordförande Astma- och Allergiförbundet.  

Samtidigt som allt fler blir allergiska innebär den ojämlika allergivården att många svenskar lider i onödan av besvär som skulle kunna lindras.  

Här deltar vi under Almedalsveckan: 

  • Patienternas rekommendationer till politikerna (Forum for Health Policy). Läs mer här. 
  • Hösnuva är väl inte så farligt? Hur gör vi allergivården jämlik, god och nära? (ALK). Se seminariet här.
  • Slutsnackat: Så kan digital kronikervård införas i praktiken? (Visiba Care). Läs mer här.
  • En god, jämlik hälsa för alla – hur når vi dit? (Sjuksköterskor mot tobak). Läs mer här.

Publicerad den: 3 juli 2022

Uppdaterad den: 4 juli 2022