Pollenallergi
I Sverige är cirka 30 procent av befolkningen pollenallergiker. Vid pollenallergi är det immunsystemet som överreagerar när du utsätts för proteiner som finns i pollen och sporer. Kroppen bildar då allergiantikroppar och du utvecklar en känslighet. Den här känsligheten visar sig i form av nysningar, rinnande näsa och andra symtom på pollenallergi.
Symtom och orsak till reaktion
Vanliga symtom vid pollenallergi är:
- astmatiska besvär
- hosta och retningar i luftrören
- huvudvärk
- klåda i hals och gom
- nysningar
- nästäppa
- rinnande/svidande/kliande ögon
- trötthet
Vad kan utlösa symtomen?
De vanligaste allergiframkallande pollensorterna i Sverige kommer från lövträd, främst från björk, al och hassel. Men även från gräs och gråbo. Att så många personer reagerar på björk, gräs och gråbo beror främst på att dessa pollen periodvis finns i stora mängder. Björk, gräs och gråbo är vindpollinerande, vilket betyder att pollenet sprids med vinden. Läs mer i vårt informationsblad om olika pollensorter.
Sporer som kommer från ormbunkar, mossor, alger och svampar kan också framkalla allergiska reaktioner och astma. En vanlig spor som ger besvär är Cladosporium som växer på bland annat döda växtdelar och jord. Den sprids mest under juli-augusti. En annan vanligt förekommande spor är Alternaria som växer på odlade växter och finns i jord och skogsvegetation. Den sprids mest under sensommaren när det är varmt och fuktigt.
Diagnos och behandling
Är jag förkyld eller allergisk?
En vanlig förkylning ger ofta halsont och ett tjockt slem som sakta försvinner och blir bättre efter någon vecka. Inte heller brukar det klia i ögonen som det kan göra vid en allergisk snuva. Pollenallergi kan behandlas med receptfria läkemedel från apoteket. Det kan vara bra att börja med allergimedicinen strax innan pollenperioden startar. Har du större besvär ska du uppsöka läkare som gör en allergiutredning och ger råd om den effektivaste medicineringen. Du kan hitta information om läkemedel vid pollenallergi på 1177.se.
En mer långsiktig behandling kallas hyposensibilisering och är en slags vaccinering mot allergi. Under lång tid sprutas svaga doser av allergenet in i kroppen. Den här behandlingen ökar därmed kroppens egen motståndskraft och fungerar därför som ett vaccin. Du kan hitta mer information om allergivaccination på 1177.se.
Korsallergier mellan pollen och mat
Vid pollenallergi kan den som är allergisk i vissa fall även reagera mot andra närbesläktade ämnen i till exempel mat. Symtomen är ofta att det kliar, sticker och känns svullet på läppar, i mun och svalg. Mer sällsynt är att man får ont i magen, illamående, diarré, kräkningar, eksem, nästäppa, snuva och astma. En person som är allergisk mot björk kan till exempel uppvisa symtom vid intag av äpplen, päron, nötter m.m. Läs om fler samband som kartlagts.
Tips för dig med pollenallergi
- Ta del av pollenprognoserna och pollenkalendern för att få reda på när pollenhalterna är som högst, och planera medicinering och utomhusaktiviteter därefter. Stanna inne om det är mycket pollen i luften.
- Läs igenom vårt informationsblad med tips om hur du håller hemmamiljön så pollenfri som möjligt. Se över både ditt hem och din arbetsplats ordentligt för att minimera sådant som kan påverka din allergi.
- Sovrummet är extra viktigt eftersom det är där du vilar och återhämtar dig. Städa noga, byt lakan ofta och se till att du är så ren som möjligt när du ska sova.
- Om du vill vara ute längre stunder är det bra att göra det på kvällen eller på morgonen, när det finns dagg ute som binder pollen och gör att halterna i luften minskar. Ett kraftigt regn sköljer bort pollen så det inte dammar och virvlar upp. Men fukt och regn kan också öppna pollenkorn så att de avger mer allergen. Pröva hur vädret påverkar dig.
- Lukter, damm och blommor som du normalt tål kan få en förstärkt effekt under pollensäsongen eftersom din kropp redan är ur balans.
- Skölj näsan med vatten för att tvätta bort pollen som fastnat i näsgången. Det finns också nässpray med saltlösning att köpa på Apoteket.
- Plantera bara växter som inte ger pollenallergi i din närmiljö. Ta del av vårt informationsblad om bra växtval.
- Träning är viktigt för att må bra, men tänk på att du kanske orkar mindre när du har pollenallergi. Träna inomhus för att undvika pollen och var uppmärksam på hur din kropp reagerar på träningen.
- Pälsdjur har ofta med sig stora mängder pollen i pälsen efter att de varit ute. Borsta ur pälsen innan ni går in eller skölj den så snart ni kommit in om djuret varit ute i höga halter pollen.
Mer information
Föreläsning om pollenallergi och vilka behandlingar som finns i dag
Pollenallergi tas inte på allvar
Bilavgaser förvärrar pollenallergin
Studie om hur luftföroreningar påverkar pollenallergiker
Faktafolder om pollen
Lär dig mer om pollen i förbundets folder om ämnet.
Ladda ner foldern om pollen här
Gräsmattor
Olika gräsmattor är olika bra ur pollensynpunkt. Det finns även alternativ till gräsmattor.
Bra växtval
Lär dig mer om vilka växter och blommor som passar bra ur allergisynpunkt.
Vanliga frågor om pollenallergi
Här är de vanligaste frågorna om symtom och behandling av pollenallergi.
- Jag är allergisk mot björkpollen. Under vilken period på året bör jag vara extra försiktig?
Björkpollensäsongen är vanligtvis mellan april till juni men kan variera. Med hjälp av pollenkalendern kan du se hur de olika pollensorterna normalt fördelar sig över året. Kolla även pollenprognoserna för att se när halterna är extra höga.
- Vilka pollenallergier är vanligast i Sverige?
I Sverige har 30 procent av befolkningen pollenallergi. De vanligaste pollenallergierna är björk, al, hassel och gråbo. Även gräs är vanligt.
- Vad kan jag göra för att minska pollen i mitt hem?
Det är viktigt att hemmiljön är så pollenfri som möjligt. Här ger vi några råd om hur du kan gå tillväga. Astma- och Allergiförbundets informationsblad om att minska pollen i hemmet
- Hur görs pollenprognoser?
Ett utmärkt hjälpmedel för allergiker är pollenprognoser. För att mäta pollenhalten i luften finns flera mätstationer runt om i landet som fångar in pollen från luften och gör det möjligt för analytiker att tolka resultatet. Genom att ta reda på hur mycket och vilka sorters pollen det finns i luften kan biologerna försöka förutspå pollenläget. I pollenanalysen lägger man bland annat ihop kunskap om när olika växter blommar med information om hur vädret väntas bli.
Utöver en prognos för nästa dag, gör man också långtidsprognoser för tre dagar framåt. Då väger man in ännu fler faktorer i analysen, som statistik från tidigare år och kunskap om hur specifika pollensorter sprider sig över landet. Mängden pollen som finns i luften mäts i antal pollen per kubikmeter luft. Prognosen bestäms därefter till antingen låg, måttlig, hög eller mycket hög.