”Jag trodde magproblemen berodde på stress”

Marie Nilsson hade haft magbesvär under flera år, men aldrig förstått varför. Först när hon åt en hamburgare och hamnade på akuten insåg läkaren vad det handlade om: köttallergi.

Gotlänningen Marie Nilsson skulle på bandymatch och åt en snabb middag på en hamburgerrestaurang innan. När hon och familjen satt på arenan ett par timmar senare började det klia. Först bakom öronen, sedan på armarna och till sist över hela kroppen. Dessutom fick hon svåra magproblem.

Mitt i matchen var hon tvungen att åka till akuten.

– Jag mådde fruktansvärt dåligt. På sjukhuset fick jag allergimedicin och kortisontabletter, och blev till slut bättre, säger Marie Nilsson.

Fick göra allergitest

Hon remitterades till allergimottagningen, där läkaren lät göra ett allergitest och lyssnade på vad som hänt.

– När testsvaren kom berättade han att det handlade om en ovanlig allergi, köttallergi. Den hade jag fått genom att bli biten av fästingar. Lägg av, nu skojar du? sa jag, eftersom jag aldrig hört talas om detta tidigare. Men han visste inte så mycket mer, utan sa att jag fick googla fram mer information själv.

Läkaren hade hajat till vid berättelsen om hamburgaren och att det sedan gått flera timmar innan den kraftiga reaktionen kom. Därför hade han testat om Marie haft allergiantikroppar mot alfa-gal, som är det ämne som kroppen reagerar på vid köttallergi.

– I efterhand har jag förstått att allergin kan orsaka mag- och tarmbesvär. Jag har haft kraftiga magbesvär i många år som jag trott berodde på stress, men som blivit mycket bättre nu när jag inte äter kött längre.

Försiktig med mjölk

Marie Nilsson är uppvuxen på en bondgård och har fått många fästingbett genom åren, något som forskningen sett kan öka risken för att utveckla köttallergi.

Numera bär hon alltid med sig akutmedicin i form av kortisontabletter. Hon utesluter även kött ur kosten helt eftersom det finns en risk för riktigt svåra reaktioner. Ungefär hälften av alla med köttallergi får just anafylaxi, en potentiellt livshotande reaktion som påverkar hela kroppen. Och det finns i dag inget sätt att veta hur svåra reaktioner hon själv kan få.

Dessutom är hon försiktig med mjölk, eftersom många köttallergiker reagerar även på det. Själv har hon alltid trott att hon är laktosintolerant.

Hoppas på forskningen

– Det har gått bra att sluta med kött, även om det såklart har varit lite tråkigt. Det som jag saknat mest är julskinkan. Dessutom är min sambo jägare. Våra vänner brukar skratta åt oss: han är jägare – och du kan inte äta kött.

Hon är glad att läkaren kom på tanken att utreda för just köttallergi. När hon fick sin diagnos gick hon med i Astma- och Allergiföreningen för köttallergi/alfa-galsyndrom, där hon insåg att många fått vänta länge på rätt hjälp.

Hon är också tacksam för den forskning som nu görs om allergin och hoppas att den ska leda till mer kunskap. Hur uppstår köttallergi och varför är det bara vissa som drabbas?

– Förhoppningen är nog att det en dag ska komma ett botemedel, säger hon.

Orsakas av fästingbett

  • Köttallergi uppstår genom att man blir biten av en fästing vars saliv innehåller alfa-gal som överförs vid bettet. En del personers immunförsvar uppfattar detta som något främmande och börjar då att producera allergiantikroppar, IgE, mot just alfa-gal.
  • Alfa-gal finns i kött från nöt, lamm, gris och andra däggdjur. Men också i gelatin i till exempel godis samt i mjölkprodukter.
  • Köttallergi kan orsaka olika slags symtom – till exempel nässelutslag och klåda, magproblem som diarré och kramper och i svåra fall anafylaxi.
  • Den första allergiska reaktionen kommer oftast under sommar eller höst, i anslutning till fästingsäsongen. Än så länge finns inget botemedel, utan det gäller att utesluta det som orsakar reaktioner samt att undvika fler fästingbett.
  • Ett blodprov kan visa om du har allergiantikroppar mot alfa-gal, som tillsammans med din sjukdomshistoria hjälper läkaren att ställa diagnos.

Publicerad den: 8 juni 2023

Uppdaterad den: 20 juni 2023