”Mina skoldagar har blivit längre”

Går det att bli bättre om du har riktigt svår pollenallergi? Saga Frozkhan, 19, levde med så svår allergi att hon en vårdag fick andnöd. Händelsen blev en vändpunkt – och hon fick påbörja behandling med allergivaccination.

Saga har haft lektion, det är varmt ute och i klassrummet står fönstren vidöppna. När hon kommer till sitt skåp efter lektionen märker hon att ansiktet svullnat upp och att det är svårt att andas.

– Jag hade även haft idrott utomhus den dagen, samtidigt som det var massor av björkpollen ute. Plötsligt fick jag andnöd och kroppen liksom vek sig. Som tur är fick min kompis tag i matteläraren, som kom med min medicin, säger hon.

Tennisen blev lidande

Saga har haft sin allergi mot björk och gräs sedan hon var liten. Ju äldre hon blivit desto mer har den påverkat hennes vardag. I skolan har det varit svårt att hänga med under pollensäsongen. Och på fritiden har tennisen blivit lidande.

– Jag spelar tennis både nationellt och internationellt, och har tävlat en del. Det har varit riktigt jobbigt under utomhussäsongen, när ögonen rinner och jag haft svårt med andningen.

Erbjöds allergivaccination

Händelsen vid skåpet den där vårdagen blev en vändpunkt. Saga fick komma till en riktig allergimottagning, där läkaren kom fram till att hennes allergi var riktigt kraftig. Hon frågade om Saga ville genomgå allergen immunterapi, alltså vaccinationsbehandling, mot både björk och gräs.

Under tre års tid har Saga sedan regelbundet fått vaccinbehandling med sprutor. I dag är hon färdigbehandlad.

Vilken skillnad märker du nu efteråt?

– Ganska stor skillnad. Jag behöver fortfarande ta mina allergimediciner, men jag har inte lika stora problem med andningen och det har underlättat mycket i vardagen. Jag behöver till exempel inte avvika från mina fritidsaktiviteter längre. Och mina skoldagar är längre än tidigare.

Publicerad den: 10 maj 2024

Uppdaterad den: 7 maj 2024