Ny vaccinmetod hjälpte Aron med hans pollenallergi

Aron Ambrosiani drabbas av rinnande näsa, huvudvärk och en enorm trötthet under vår och sommar. Men med hjälp av en ny vaccinbehandling blev han nästan symtomfri – på bara två månader. Han är en av deltagarna i de forskningsstudier som gjorts av behandlingen.

Huddingebon Aron Ambrosiani, 38, har varit allergisk mot pollen sedan barnsben. Han fick sin diagnos redan som femåring – och sedan dess håller hans symtom i sig från när björken slår ut på våren till när gråbosäsongen klingar av i september.

– När den första björkblomningen slår till är det som allra jobbigast. Jag blir fruktansvärt trött under en period, men har ändå svårt att sova på nätterna. Dessutom har jag huvudvärk, astma och så rinner näsan konstant, säger han.

Höll sig inomhus

Han är en av deltagarna i studierna av ny vaccinationsbehandling mot pollen, som innebär att små doser av pollenpartiklar injiceras in i lymfkörteln. Forskningen kring behandlingen har fått stöd från Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond – och i den senaste studien har långtidseffekterna studerats.

Som liten deltog Aron Ambrosiani i de seglingsläger som Astma- och Allergiförbundet anordnar för barn med allergi, långt borta från flygande pollenfrön. Han har alltid försökt att hålla sig borta från skog och natur med många träd – och i stället sysslat med inomhusaktiviteter av olika slag.

Enbart tre injektioner

– Det är kanske ingen slump att jag jobbar på museum till exempel, säger han med ett skratt om sitt jobb som producent av digitalt material på Nordiska museet i Stockholm.

Så fick han höra talas om en studie som skulle göras om den nya vaccinationsmetoden och anmälde sig som deltagare. Till skillnad från den vaccinationsbehandling som redan finns idag krävs bara tre injektioner under loppet av åtta veckor, jämfört med upp emot 50 sprutor under huden eller vaccin i form av tabletter som läggs under tungan varje dag i tre år

”Stor frihetskänsla”

Trots att han då inte visste om han var med i gruppen som fått vaccinet eller i placebo-gruppen upplevde han stor skillnad redan första pollensäsongen.

– Det var helt underbart. Jag fick inga symtom alls och det var en stor frihetskänsla att inte ens behöva fundera på allergin. Då misstänkte jag att jag var en av dem som fått vaccinet, vilket sedan visade sig stämma.

Vill göra om behandlingen

Effekten höll sedan i sig flera år, även om den var som allra bäst första sommaren. Idag – åtta år senare – upplever han sedan några år pollenallergin som den var innan. Men behandlingen var ändå helt klart värd tiden utan symtom, tycker han.

– Jag hade gärna gjort det vartannat eller var tredje år för att det är så underbart att vara fri, eller åtminstone nästan fri, från pollensymtom. Det vore fantastiskt om alla pollenallergiker kunde få ta del av den här typen av behandling.

Det finns ett stort behov av mer forskning om astma, allergi och atopiskt eksem. Vår förhoppning är att den forskning vi stödjer ska bidra till ett bättre liv för barn och vuxna med allergiska sjukdomar.

Till toppen av sidan