Nya rekommendationer: så ska eksem behandlas

Läkemedelsverket har kommit med nya rekommendationer för hur atopiskt eksem ska behandlas. Vad innebär det för dig som lever med sjukdomen – och vilka krav borde du ställa på vården?

Läkemedelsverket har tagit hjälp av både representanter från vården och patienter som lever med med den inflammatoriska hudsjukdomen när de nu har uppdaterat sina behandlingsrekommendationer.

Bra basbehandling

Vad innebär då de nya rekommendationerna? Ett stort fokus ligger på det som heter egenvård. Det är viktigt att ha en så bra basbehandling som möjligt för sitt eksem, med till exempel mjukgörande och kortisonkräm av olika styrka.

Målet med behandlingen är att du ska ha så långa besvärsfria perioder som möjligt, då du ska vara fri från klåda och inflammation i huden. För att kunna nå dit krävs bland annat att du får en patientutbildning så att du vet hur mycket och hur ofta du ska smörja, hur du ska trappa upp och ned med kortisonkräm och vilka så kallade triggers som kan försämra ditt eksem.

Skriftlig behandlingsplan

Det är även viktigt att du får en skriftlig personlig behandlingsplan. I den ska bland annat mål, delmål och hur behandlingen ska följas upp framgå. På så sätt vet du hur du ska variera behandlingen efter dina symtom och din dagsform.

Nytt i rekommendationerna är också att du ska ha möjlighet att prova en annan behandling eller gå vidare i den så kallade behandlingstrappan om den behandling du fått inte hjälper.

Det här har du rätt att få hjälp med:

  • Patientutbildning om smörjteknik
  • God kunskap om din sjukdom och vad som triggar ditt eksem
  • En skriftlig personlig behandlingsplan
  • Rätt till mer avancerad behandling om inte basbehandling hjälper

Publicerad den: 12 september 2023

Uppdaterad den: 12 september 2023