Matallergi

Allergi och överkänslighet mot mat kan ge samma symtom

Allergi beror på att kroppens immunförsvar reagerar mot vissa ämnen (allergen) som kroppen normalt borde tåla och som andra personer klarar av. Annan överkänslighet kan definieras som ett tillstånd där känsligheten för vanliga ämnen är förhöjd i ett eller flera organ i kroppen.

Alla proteinhaltiga livsmedel kan fungera som allergen. När livsmedel som inte tidigare konsumerats i ett land börjar användas, ökar antalet personer som är allergiska mot detta livsmedel. I Sverige har till exempel jordnötter, cashew, pecannöt, makadamianöt, sesam, pinjenötter och kiwi börjat användas allt mer de senaste decennierna, vilket medfört att fler har drabbats av allergi mot dessa livsmedel.

Födoämnesallergi behandlas oftast bäst genom att utesluta det man inte tål ur kosten.

Så här ställs diagnos vid matallergi.

Vanliga reaktioner

Livsmedlen och ämnena i listan nedan är de som oftast framkallar allergi- och andra överkänslighetsreaktioner. Man kan få reaktioner av olika svårighetsgrad. En del får endast lättare besvär medan andra kan vara extremt allergiska mot samma livsmedel. Reaktionerna kan variera beroende på hur man mår. Om man är trött eller sjuk kan symtomen bli värre.

Reaktioner på ett födoämne kan komma direkt efter det att man fått i sig allergenet, men de kan också dröja flera timmar eller något dygn.

Vanliga symtom är klåda i munhåla och svalg, rodnad kring munnen, svullna läppar, magsmärtor, diarré, illamående, kräkningar, snuva, andningssvårigheter, astma, klåda, rodnad och svullnad i ögonen, rinnande ögon, rinnande näsa, nässelutslag, klåda och eksem på kroppen.

Den allvarligaste reaktionen vid matallergi är anafylaxi. Tillståndet är sällsynt och drabbar framför allt personer med IgE-förmedlade allergiska reaktioner.

Exempel på livsmedel som kan framkalla allergi

  • Jordnöt (baljväxt) och andra baljväxter
  • Soja
  • Trädnötter (hasselnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistagemandel (-nöt), makadamianöt/queenslandsnöt, valnöt, mandel, aprikoskärna)
  • Mjölk
  • Ägg
  • Fisk
  • Fröer (exempelvis senap, sesam, solros, vallmo, pinjenöt)
  • Skaldjur (kräftdjur som exempelvis räka, kräfta, krabba, hummer samt blötdjur som musslor, ostron, bläckfisk, snäckor)
  • Vete och andra cerealier (råg, korn och havre)

Exempel på ämnen som kan framkalla annan överkänslighet i vissa fall:

  • Mjölksocker (laktos)
  • Sulfit, svaveldioxid (E 220-224, E 226-228)
  • Bensoesyra, natriumbensoat och andra bensoater (E 210-219)
  • Histaminer och andra biogena aminer i maten
  • Citrusfrukter
  • Tomat

Här finns en mer detaljerad lista över livsmedel som ofta ger reaktioner.

Hur kan jag ersätta det jag inte tål?

Läs mer om allergi mot dryck.

För mer information:

Andra läsvärda hemsidor:

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: