Fem tips för en symtomfri pollensäsong

Röda ögon, kli i halsen, huvudvärk och trött trots strålande vårväder? Då kan det vara tecken på pollenallergi. Men du ska inte behöva lida dig igenom våren. Här är fem tips för en symtomfri pollensäsong.

Äntligen är våren här och vi sätter oss vid husfasaderna för att lapa sol. Men att njuta av våren kan snabbt förbytas i pollenbesvär. Så här i mars är det främst lövträden al och hassel som blommar och släpper ifrån sig pollen. Om du har lättare allergisymtom av pollen kan det behandlas med receptfri medicin från Apoteket. Om du däremot återkommande får stora besvär under pollensäsongen kanske det är dags att göra en allergiutredning och kolla upp möjligheten till allergivaccination. Läs mer om allergivaccination här.

Fem tips för pollensäsongen

  1. Lär dig om pollenallergi på kunskapsplattformen Allergiakademin. 
  2. Ta del av prognoserna för pollen på pollenrapporten.se för att följa när pollenhalterna är som högst. På så vis kan du bättre förutse och förstå dina allergiska symtom.
  3. Behandla din pollenallergi med receptfri medicin från Apoteket i god tid innan allergisymtomen kommer. Om du får stora besvär under pollensäsongen kanske det är dags att göra en allergiutredning och kolla upp möjligheten till allergivaccination.
  4. Byt lakan ofta och skölj bort pollen ur håret innan läggdags.
  5. Skaffa en luftrenare till sovrummet. Här kan du läsa om vilka luftrenare som Astma- och Allergiförbundet rekommenderar.

Vad är pollenallergi?

Vid pollenallergi överreagerar immunsystemet när du utsätts för proteiner som finns i pollen och sporer. Pollenallergi ger besvär från ögon, näsa och svalg. Du kan också få allergiska astmasymtom av pollen. Allergin har också stor effekt på allmäntillståndet. Näsgångarna svullnar så att du får svårt att andas vilket ger huvudvärk och svårigheter att sova. Därför blir du extra trött. Hur svåra besvär beror på hur känslig du är, och hur mycket pollen det finns i luften.

Pollen och korsallergi

I april brukar björken blomma och avger därmed pollen. Korsallergi innebär exempelvis att den som har allergi mot björkpollen även reagerar mot vissa födoämnen. Det beror på att ämnena i viss mat liknar de allergiframkallande ämnena i björkpollen.

Två av tre som har allergi mot björkpollen har en eller flera korsallergier. Korsallergi mot björk orsakas av nötter, jordnötter, soja, äpplen och så kallade stenfrukter som päron, plommon, persika och aprikoser. Många klarar att äta livsmedlen om de upphettas först. Vanliga symtom är svullnad och/eller kliande känsla i eller runt munnen, halsen och läpparna. Oftast innebär det lindriga symtom. Lär dig mer om korsallergi här.

Pollenallergi hos barn

I Sverige har ca 15% av alla barn och ungdomar allergi mot pollen. Ofta börjar besvären i skolåldern. Pollenallergi kan ofta behandlas med receptfria läkemedel, rådgör med personalen på apoteket. Har ditt barn större besvär bör ni uppsöka läkare som gör en allergiutredning. Lär dig mer om pollenallergi här.

Minska pollen hemma

Om huset du bor i har fläktstyrd ventilation finns ibland filter för luften som kommer in – något som underlättar för att avskilja pollen. Om huset har självdrag (utan fläktar) kan en luftrenare eller eventuellt ett pollennät i sovrummet vara ett alternativ. När det är höga halter av pollen ute kan man behöva ha både dörrar och fönster stängda och vädra sedan när halterna sjunker, exempelvis på natten. Läs mer om luftrenare här.

Publicerad den: 20 mars 2023

Uppdaterad den: 21 mars 2023