Hund på jobbet ställer krav på arbetsgivare

Nu öppnas arbetsplatserna successivt upp igen. Och återigen väcks frågor om vad som gäller för att ta med sig hunden till jobbet. Hundägarna välkomnar tanken, samtidigt som landets tusentals hundallergiker oroar sig för utvecklingen.

Det är många som har skaffat hund under coronapandemin, och nu när restriktionerna släpper är det många som planerar att ta med sin hund till jobbet.

– Jag förstår att man vill ta med sig sitt älskade husdjur till arbetet, men vi måste komma ihåg att det som är en kär familjemedlem för någon kan vara en allvarlig hälsofara för någon annan, säger Helena Färnsten, tf generalsekreterare Astma- och Allergiförbundet.

Ungefär 18 procent av befolkningen har pälsdjursallergi. En del har så allvarlig allergi att de kan få svåra astmaanfall eller reagerar indirekt på allergen även om hunden inte är där. Allergiframkallande partiklar från djur kan finnas kvar lång tid efteråt även om de inte syns, särskilt i textilier och stoppade möbler.

– Ingen ska behöva riskera att bli allvarligt sjuk på jobbet. Därför är det oerhört viktigt att alla arbetsgivare gör en noggrann riskbedömning innan de godkänner hundar på arbetsplatsen, understryker Helena Färnsten.

Enligt arbetsmiljölagen ingår det i arbetsgivarens arbetsmiljöarbete att bedöma om förändringar på arbetsplatsen som till exempel en hund utgör en risk för ohälsa.

En arbetsgivare som överväger att tillåta hundar att vara på kontoret behöver ta reda på om någon kan tänkas bli sjuk på grund av hund och all personal bör informeras i förväg och få möjlighet att lämna synpunkter.

Publicerad den: 23 februari 2022

Uppdaterad den: 23 februari 2022