På resan

Om du har astma eller allergi behöver du kanske förbereda dig lite extra inför resor. Här har vi sammanställt vad som kan vara bra att tänka på i samband med resor och vad du själv kan göra innan och under resan.

Kolla vad som gäller

Ibland kan det vara problematiskt vid resor med kollektivtrafiken om man är pälsdjursallergiker. Det är viktiga att du meddela din allergi till flyget, tåget, hotellet till exempel. Kanske behöver du till och med göra en särskild bokning.

Även allergi och överkänslighet mot mat kan ställa till det på resan. Genom att vara förberedd och att kommunicera din allergi med flyget, tåget, hotellet eller restaurangen kan du undvika att bli dålig. Här kan vårt Matallergikort vara till hjälp.

10 tips för dig som reser med matallergi

Att resa med allergier kan vara utmanande, särskilt om man har flera matallergier, men med rätt planering och förberedelser kan du minimera risken för allergiska reaktioner och njuta av resan. Här är 10 tips som hjälp på vägen till en trygg och trevlig resa:

  1. Planera:
    Innan du reser, undersök matkulturen och kostvanorna på er destination. Lär er om vanliga ingredienser, matlagningstekniker och traditionella rätter. Detta ger dig en bättre förståelse för vad du kan förvänta dig och vilka maträtter som kan vara allergifria eller enkla att anpassa. Likaså information om hotellet, många brukar skriva ut ifall pälsdjur tillåts, om rummen harheltäckningsmattor eller om rökning är tillåtet eller inte.
  2. Ta med Matallergikortet:
    Glöm inte att skriva ut och ta med Matallergikortet, som är en kostnadsfri medlemsförmån för dig som är medlem i Astma- och Allergiförbundet. Med Matallergikortet kan du översätta dina matallergier till över 30 olika språk och visa upp på restaurangen eller hotellet. Du hittar tjänsten här: www.matallergikortet.se
  3. Packa nödvändiga mediciner:
    Se till att du har tillräckligt med allergimediciner, som antihistaminer eller adrenalinpennor, för hela resan. Ha dem lättillgängliga i handbagaget och informera gärna eventuella medresenärer och nära vänner om hur man använder medicinerna om en allergisk reaktion skulle uppstå.
  4. Ta med nödvändiga dokument:
    Ska du resa inom Europa så bör du beställa EU:s sjukförsäkringskort från Försäkringskassan (se mer info nedan). Kolla även din hemförsäkring, i många fall ingår ett reseskydd. Du behöver i så fall skriva ut och ta med ett resebevis (Travel Insurance Certificate) för att kunna visa upp om du skulle behöva söka vård utomlands.
  5. Informera flygbolaget och boendet:
    Om du reser med flyg, kontakta flygbolaget i förväg och meddela dem om dina matallergier. De kan ibland erbjuda allergivänliga alternativ ombord. På samma sätt, om du bor på ett hotell eller boende, meddela dem om dina allergier så att de kan vidta lämpliga försiktighetsåtgärder vid matlagning eller servering. Ett alternativ är annars att boka lägenhet/lägenhetshotell så att du kan laga din egen mat.
  6. Ta med egen mat:
    Om ni är osäkra på matutbudet eller vill vara extra försiktiga, kan ni överväga att packa med vissa livsmedel eller snacks som ni vet är allergifria. På så sätt har ni alltid något att äta om ni har svårt att hitta lämpliga alternativ på plats. Ska ni bo i en lägenhet och en person är väldigt känslig mot något kan det vara en god idé att ta med egna köksartiklar, bestick och liknande på resan.
  7. Utforska alternativa matbutiker:
    Om ni har specifika kostbehov eller allergier kan det vara en bra idé att fråga hotellet, resebyrån eller googla upp alternativa matbutiker, apotek eller hälsokostaffärer på er destination. Där kan ni ibland hitta produkter som är anpassade efter era behov och allergier.
  8. Utforska lämpliga restauranger:
    Kolla upp i förväg vilka restauranger som finns på resmålet och om de har en hemsida med menyer och vad de fått för omdömen, t.ex. på olika sajter där gäster kan skriva omdömen och betygsätta hotell, restauranger m.m. För att vara säker kan du alltid ta kontakt med restaurangen innan ditt besök, för att se hur du tycker de bemöter dig och om de tar dina allergier på allvar.
  9. Läs alltid innehållsförteckningen:
    Ha för vana att alltid läsa på förpackade livsmedel, även på varor och produkter som du känner igen hemifrån, trots att det är samma produkt kan olika länder tillverka det på olika sätt och ha andra ingredienser. Inom EU måste de 14 vanligaste allergenen märkas ut på förpackade livsmedel med fet stil i innehållsförteckningen. I många länder har livsmedel en innehållsförteckning på engelska åtminstone.
  10. Prata med din läkare:
    Kom ihåg att konsultera en läkare eller allergispecialist för personliga råd och riktlinjer baserat på dina eller dina anhörigas allergier och besvär om du fortfarande känner dig osäker efter att ha läst dessa tips.

Övriga tips inför resan

EU:s sjukförsäkringskort

För att vara säker på att få ta del av den sjukvård du som svensk medborgare har rätt till under en utlandsresa inom Europa ska man ha med sig EU‑kortet.

Kortet ger rätt till nödvändig vård vid sjukhus, läkar- och tandläkarmottagningar inom ett EU/EES‑land eller i Schweiz som är anslutna till landets allmänna sjukvårdssystem. Med kortet betalar man enbart de patientavgifter som landets egna invånare betalar. Man kan antingen betala fullt pris och spara alla kvitton för att sedan ansöka om ersättning i efterhand, eller ringa till Försäkringskassan och få ett provisoriskt intyg faxat till sjukhuset.

Kortet är kostnadsfritt och kan beställas på Försäkringskassans hemsida. Skulle man inte hinna få hem kortet innan resan har man ändå det skydd som kortet ger.

Om olyckan är framme

Du kan ringa sjukvårdsupplysningen 1177 även utanför Sverige, ring då +46 771 1177 00. Läs mer om vård och sjukvårdsupplysning när du är utomlands: https://www.1177.se/vard-utomlands

112 är nödnumret som gäller i hela Europa och i nästan hela världen. För exakt lista på vilka länder där 112 fungerar som nödnummer, se Wikipedia

Telefonnumret till SOS International fungerar var du än befinner dig: +46-8-13 60 60

Förutom att ha med kontaktuppgifter till ditt försäkringsbolag om något skulle hända så är ett tips att du sparar telefonnumret till en anhörig som ”ICE – in case of emergency”. Då vet sjukvårdspersonal hur de ska komma i kontakt med anhöriga.

Tåg

Olika tåg har olika märkning av vagnar eller delar där djur får vistas. Gå in på respektive företags hemsida eller ring och fråga vid osäkerhet om vad som gäller. Om du åker tåg och vill resa utan att komma i kontakt med pälsdjur, måste du tala om det vid bokningen.

Flyg

Om du har en allvarlig allergi mot till exempel pälsdjur, jordnötter eller nötter, ska du tala om det när du bokar resan. Många flygbolag har bra rutiner för att underlätta flygresorna för allergiker men kontakta flygbolaget innan för att vara säker på att jordnötter inte kommer att serveras ombord på resan.

Buss

När du bokar resa med långfärdsbuss så ska du meddela om du är allvarligt allergisk mot pälsdjur, jordnötter/nötter eller är doftöverkänslig. Bussföretagen har ofta en policy för allergier.

Båt

Även allmänna båtar ska vara lika tillgängliga för allergiker. Gå in på respektive företags hemsida eller ring och fråga vid osäkerhet om vad som gäller.

Publicerad den: 15 februari 2021

Uppdaterad den: 12 juni 2023

Till toppen av sidan