Här är barnallergolog Anna Asarnojs svar på frågorna i vår barnallergi-chatt
Här är frågor och svar från gårdagens chatt om barnallergi med Anna Asarnoj. Frågorna handlade bland annat om huruvida man vågar köpa valp till ett pollenallergiskt barn eller om blåsorna i munnen kan vara matallergi. Läs alla frågor och svar här!
Nu har vi sammanställt alla frågor som kom in till den chatt med temat barnallergi vi anordnade igår. Anna Asarnoj är biträdande överläkare och barnallergolog på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Frågorna handlade bland annat om huruvida man vågar köpa valp till ett pollenallergiskt barn eller om blåsorna i munnen kan vara matallergi. Läs alla frågor och svar här!
Fråga från ”Madicken”: Min dotter på 6 år hostar ibland på mornarna och säger att det känns som att hon har ”grus” i ögat sen ett par veckor tillbaka. Hon är också väldigt trött just nu. Kan det vara pollenallergi hon har och testar man i så fall barn för det?
Anna Asarnoj svarar: Hej! Det kan absolut vara pollenallergi! ”Grus”-känsla i ögonen, rinn/täppa i näsan, nysningar och uttalad trötthet är typiska symptom på allergisk hösnuva, eller rinokonjunktivit som det också kallas. Hostan på morgnarna kan också vara tecken på astma. Jag rekommenderar att ni tar kontakt med en vårdcentral eller en barnläkarmottagning för att utreda detta närmare. Man kan ta allergitest med pricktest på armen eller med blodprov för att mäta allergiantikroppar (IgE) mot pollen.
Fråga från ”Anna-Lena”: Hur vet man egentligen om barns eksem i t ex ansiktet eller i armvecken beror på någon matallergi eller om de bara har känslig hud?
Anna Asarnoj svarar: Hej! De allra flesta eksem beror inte på något i maten utan på en benägenhet hos barnet i fråga att få eksem. Därför ska man i första hand smörja huden med kortisonkräm och mjukgörande kräm för att behandla eksemet. När eksemet försvunnit bör man fortsätta smörja huden varje dag med mjukgörande kräm. Eksemet har ofta en tendens att återkomma och då behöver man smörja med kortison på nytt. I de fall där det inte går att få bukt med eksemet, trots idogt smörjande, så kan det vara aktuellt att utreda eventuell matallergi. Men oftast försvinner inte eksemet även om man tar bort viss mat, även om allergitestet är positivt. Många har allergiantikroppar mot mat som man tål och det är viktigt att inte ta bort viktiga livsmedel ur barns kost.
Fråga från ”Anna-Lena”: Vad gör man om man misstänker att ens barn får i sig mjölk i förskolan trots läkarintyg på mjölkproteinfri kost? Han har t ex ofta utslag på kinderna när han kommer hem.
Anna Asarnoj svarar: Hej! Förskolan och skolan är skyldig att servera säker mat för ditt barn. Börja med att prata med personalen som ansvarar för maten. I vissa regioner finns allergikonsulenter som vid behov kan åka ut t ex till en förskola och undervisa personalen där. Fråga er barnläkare vad det finns för möjligheter! Men – utslag på kinderna kan komma av många orsaker, det behöver inte vara komjölken. Det kan ju vara t ex eksem som blossar upp, eller köldutslag.
Fråga från ”Sonia”: Min son fick utslag av penicillin, men på BVC sa de att det inte var allergi. Kan det verkligen stämma? Utslagen kom i samband med medicineringen och försvann när kuren var slut.
Anna Asarnoj svarar: Hej! Penicillinallergi är väldigt ovanligt. I de allra allra flesta fall beror utslagen på själva infektionen som man äter penicillin för, och inte själva penicillinet. Om man ändå är osäker kan man kontrollera allergiantikroppar mot penicillin som i de allra flesta fallen utfaller negativt. Man kan då prova en dos penicillin på barnläkarmottagningen för att kontrollera att inga allergiska reaktioner uppstår, det brukar oftast göras i form av ett planerat besök hos sjuksköterska.
Fråga från ”Barbie”: Hur tidigt kan vi vaccinera vårt barn mot pollenallergi? Vi har hört att tidig vaccination kan förhindra uppkomst av astma.
Anna Asarnoj svarar: Hej! AIT – allergenspecifik immunoterapi – kan ges som injektioner i armen eller som en tablett under tungan. Bägge behandlingarna pågår i ca 3-3.5 år. Från 6 års ålder kan man ge behandlingen, men de flesta är lite äldre när de börjar, det är en ganska krävande behandling och det är viktigt att patienten är motiverad och vill/orkar genomföra behandlingen. Det stämmer att vissa studier pekar mot att AIT kan förebygga utvecklingen av astma.
Fråga från ”Morrgan”: Min sjuåring har ofta besvär av blåsor i munnen. Kan det handla om något han är allergisk mot eller är något annat?
Anna Asarnoj svarar: Hej! Blåsor i munnen är inte typiskt för allergi utan hänger oftast ihop med virusinfektioner. En del barn (och vuxna) har en tendens att ”alltid” få blåsor i munnen vid förkylningar, och även utan att märka av samtidig förkylning. Det är i de allra flesta fall helt ofarligt, men kan vara nog så besvärligt.
Fråga från ”Bengt”: Våra barn skulle så gärna vilja ha en hund, och vi föräldrar skulle också vilja ha något husdjur, gärna hund. Problemet är allergier. Barnen visar visserligen inga tecken på allergi och jag har inga sådana problem, men mamman är pollenallergiker och LITE känslig för katter. Bör vi allergitesta oss allihop innan vi skaffar hund? Finns det vissa raser som inte ger allergi lika mycket? Det vore ju tråkigt att behöva sälja ett djur man redan skaffat.
Anna Asarnoj svarar: Hej! Det låter mysigt med hund! Generellt sett verkar det som att katter är mer ”allergiframkallande” än hundar. Men precis som du skriver så finns det ju förstås en risk att någon i familjen, störst risk då för mamman verkar det som, blir allergisk om ni skaffar hund. Hon kan absolut ta ett allergitest mot hund, om det är negativt är chansen stor att hon inte är allergisk nu i alla fall. Dock, det är förstås större risk att man inte tål ett pälsdjur om man är allergisk mot ett annat. Tyvärr finns det inga ”allergivänliga” hundar som det ibland påstås, det är välstuderat vetenskapligt. Om ni ändå bestämmer er för att skaffa hund är det väldigt viktigt att ni ser till att ha en ”plan B” om det visar sig att någon blir allergisk mot hunden. På många kennlar finns t ex möjlighet att lämna tillbaka hunden om det inte funkar.
Fråga från ”Ms Nnika”: Vår dotter har blivit allergisk mot äpplen (dessutom snuvig mot pollen på våren). Men vissa äpplen har gått bra förut, det var när vi köpte äpplen förra året som allergin visade sig. Är vissa äppelsorter ”värre” än andra? Finns det mer ”allergivänliga” äppelsorter, och törs vi i så fall ge henne sådana? Kan halsen svullna igen helt så att det blir riktigt farligt?
Anna Asarnoj svarar: Hej! Den typen av allergi mot äpplen som du beskriver låter som det vi brukar kalla OAS – oralt allergisyndrom. Det är en typ av ofarlig allergi som visar sig i form av klåda i gommen, läpparna och halsen, ibland också med svullnadskänsla. Den beror oftast på en korsallergi mot pollen: Äpplet innehåller ett protein (Mal d 1) som är väldigt likt det protein i björkpollen som ger pollenallergin (Bet v 1). När man då äter ett äpple framkallas lokala symptom i mun och svalg men som tur är bryts proteinet ner så fort det når den sura miljön i magsäcken så det framkallar aldrig några farliga symptom, som allergisk chock (anafylaxi). Ni kan alltså lugnt prova olika äppelsorter och se om någon går bättre än andra. Det finns några tips man kan använda: Det mesta av proteinet finns i skalet, så skalade äpplen kan ibland funka. Proteinet bryts ner av värme så upphettat äpple går bra: antingen i form av typ äppelpaj, äppelmos. Eller om man kör ett helt äpple i mikron ca 20 sek så att skalet hettas upp och proteinet bryts ner, sen kan det gå att äta. Omogna äpplen brukar innehålla mindre mängd Mal d 1, så det kan man testa också. Och som jag skrev, vissa äppelsorter innehåller mindre mängd Mal d 1 än andra, där kan man prova sig fram.
Fråga från ”Helena”: Har en dotter som är allergisk mot gräspollen (men inget annat). Nu har hon väldigt ont i halsen till och från. Kan det hänga ihop?
Anna Asarnoj svarar: Hej! Ja, nu börjar gräspollensäsongen komma igång, även om halterna är låga-måttliga än så länge i stora delar av landet. En del kan känna av sin pollenallergi som halsont. Man kan prova att ta en antihistamin-tablett – om det halsonda försvinner eller blir bättre så talar ju det för att det kom från allergin. Annars finns ju många andra orsaker till halsont (t ex förkylningar, halsfluss).
Fråga från ”Sofia”: Vår dotter på 4,5 år har björkpollenallergi. Vi har blivit avrådda från att skaffa hund eftersom hon skulle kunna utveckla pälsdjursallergi (om jag förstod rätt). Kan vi skaffa hund fast hon är allergisk mot pollen? Går det i så fall bra att ta en ny hundvalp under pollenperioden eller borde vi ta under andra tider på året?
Anna Asarnoj svarar: Hej! Ja, det är en knepig fråga. Som jag skrev i ett tidigare svar finns ju risken att hon inte ska tåla hunden. Vi brukar inte uppmuntra familjer med pollenallergiska barn att skaffa hund. Hos barn är allergiutveckling ett dynamiskt förlopp där allergin kanske startar med en pollenallergi och efter en tid tillkommer även pälsdjursallergi. Det har vi sett i studier.
Fråga från ”Sofia”: Allergi mot björkpollen. Borde vi undvika sådant som kan ge korsallergi, t ex äpple och jordnötter, eller kan vi ge det som normalt? Vi märker att vår dotter reagerar på äpple med att det börjar klia i ögonen nu när det finns björkpollen i luften. Annat har vi inte märkt nåt och andra tider på året kan hon äta äpple utan problem.
Anna Asarnoj svarar: Hej! Ge henne all mat som inte ger besvär! För många är det som för din dotter, att t ex äpple inte funkar under pollensäsong, ge henne då bara under resten av året.
Publicerad den: 3 juni 2020
Uppdaterad den: 5 januari 2021