Alba tränar på att äta jordnötter

För ett år sedan bar Alba med sig sin adrenalinspruta överallt. I dag kan hon äta 25 jordnötter utan besvär – och lämna medicinen hemma.
– Vi är så glada för framstegen hon gjort, säger Albas mamma Fernanda Montenegro.

Alba, 4, sticker gaffeln i en av de tre jordnötsbågarna som ligger på tallriken framför henne. Hon tar en liten tugga av bågen och gör en lätt grimas.

Jordnötsbågarna är inte det godaste hon vet. Däremot vet hon att det är viktigt att hon äter dem.

– Duktig tjej, berömmer mamma Fernanda Montenegro. Glöm inte att ta lite vatten efter!

För Alba har den här stunden blivit en vana. Sedan ett år tillbaka äter hon sina bågar vid ungefär samma tidpunkt varje dag.

Varför då?

När Alba var två år gammal fick hon i sig en jordnöt av misstag hos en släkting – och blev riktigt dålig.

– Hon kräktes, svullnade upp och fick nässelutslag. Vi ringde 1177, som sa åt oss att åka till sjukhuset med en gång. Där fick hon adrenalin och blev kvar över natten för övervakning. Det var en jättejobbig upplevelse att se henne så dålig, säger Fernanda.

Hon hade även reagerat på jordnötter en gång tidigare och det konstaterades att Alba hade jordnötsallergi. Hon fick flera adrenalinsprutor utskrivna att bära med sig överallt.

Erbjudande om studie

För mamma Fernanda och pappa Rickard började ett nytt liv. De rensade ut allt som kunde vara en risk ur köksskåpen och läste noggrant på alla innehållsförteckningar.

– Vi blev mer vaksamma, dubbelkollade allt hon åt och ordnade så att hennes närmiljö skulle bli så trygg och säker som möjligt. Vi tänkte också på hur det kommer bli när hon blir äldre och ska på kalas själv eller sova över hos en kompis. Hur mycket mer ansvar hon kommer att behöva ta, säger Fernanda.

Då fick familjen ett brev hem, där Alba erbjöds att vara med i en studie av en ny behandling mot jordnötsallergi. Metoden heter oral immunterapi och går ut på att äta små, successivt ökande doser av jordnötter för att ”vänja” immunförsvaret vid att tåla dem. Albas föräldrar bestämde sig för att tacka ja.

Publicerad den: 15 februari 2023

Uppdaterad den: 15 februari 2023