Barn kan vänjas vid jordnötter

Jordnötsallergi är relativt vanligt och kan i värsta fall leda till en livshotande allergisk reaktion. En ny studie visar att även svårt allergiska barn gradvis kan vänjas vid att tåla jordnötter. Men det är inte riskfritt.

Även svårt jordnötsallergiska barn kan gradvis vänjas vid att tåla jordnötter visar en ny studie. Men det är inte riskfritt, flera barn fick allergiska reaktioner under behandlingen.

Det pågår mycket forskning för att hitta ett sätt att bota jordnötsallergi hos den som redan blivit allergisk.

En internationell studie publicerad i New England Journal of Medicine visar att även svårt allergiska barn gradvis kan vänjas vid att tåla jordnötter. Studien har pågått i flera länder och i Sverige har Caroline Nilsson, forskare vid Karolinska Institutet varit medförfattare.

551 barn och vuxna fick gradvis ökande mängder jordnötsprotein under ett år, skriver DN i denna artikel.

I slutet av studien fick deltagarna äta jordnötter. 67,2 procent i barngruppen kunde då äta motsvarande två jordnötter om dagen utan någon allergisk reaktion.

I barngruppen som fått placebo klarade bara fyra procent av att äta jordnötterna utan att få en reaktion.

Det här är dock ingenting man ska försöka sig på hemma, säger barnallergiläkaren Magnus Wickman som intervjuas i DN söndag den 18 nov.

Ikväll den 20 november kan du chatta med Magnus Wickman om allergi och överkänslighet på Astma- och Allergiförbundets webbtjänst AllergiSmart, allergismart.se

Publicerad den: 20 november 2018

Uppdaterad den: 9 januari 2021