Barnallergologens råd: så kan ditt barn tackla kylan

Just nu är det riktigt kallt i stora delar av landet. Hur påverkar den kalla och torra luften barns luftvägar? Barnallergologen Maria Ingemansson ger några råd att ta med sig ut i kylan.

Snö och minusgrader gör det tufft för många som lever med astma, inte minst barn som har känsligare luftvägar än vuxna.

Varför reagerar våra luftrör mer vid kyla?

– Kyla är, precis som ansträngning och infektioner, en triggerfaktor vid astma. Det beror bland annat på att väldigt kall luft ofta även är väldigt torr. Den torra luften retar slemhinnan i luftrören och gör att de drar ihop sig, säger Maria Ingemansson, barnallergolog vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus

Hur påverkas barn?

– Barn har mindre luftrör än vuxna, så svullnader som uppstår till följd av kylan märks mer. De allra minsta barnen påverkas mest. Men även barn i tonåren kan ha väldigt lättretliga luftrör, eftersom det händer mycket i kroppen under tonåren.

Även hos barn utan astma kan luftrören påverkas när det blir riktigt kallt, men eftersom barn med astma har känsligare luftrör från början påverkas de mer och tidigare av kyla, menar hon.

 3 råd vid kyla för barn med astma

  • När det är kallt och torrt ute är det extra viktigt att astman är välbehandlad. Var frikostig med luftrörsvidgande medicin och ge gärna en extra dos innan barnet går ut.
  • Kyla och ansträngning är två faktorer som kan påverka astman till det sämre. Ta det därför lite lugnt när ni lämnar stugvärmen innan barnet till exempel kastar sig utför skidbackarna, så hinner luftrören anpassa sig.
  • Om det är kallare än cirka tio minusgrader är det viktigt att vara försiktig med ansträngande aktiviteter utomhus överlag, eftersom luften då ofta är riktigt torr.

Källa: Maria Ingemansson, barnallergolog och överläkare vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus

Publicerad den: 15 januari 2024

Uppdaterad den: 15 januari 2024