Forskare? Dags att söka Kerstin Hejdenbergs stipendium!

Varje år delar Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond ut Kerstin Hejdenbergs stipendium till doktorander som forskar om barnallergi – och nu är dags att söka årets stipendium.

FORSKNING Tack vare forskning vet vi idag en hel del om barn och allergisjukdomar, men det finns också mycket kvar att ta reda på. Varje år delar Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond ut Kerstin Hejdenbergs stipendium till doktorander som forskar om barnallergi – och nu är dags att söka årets stipendium.

Ansökningsperioden pågår mellan den 1 och 31 oktober. Syftet med stipendierna är att uppmuntra forskning om psykologiska och sociala dimensioner i den allergiska sjukdomen samt att prioritera forskning som kan leda till förbättrad kommunikation mellan patienter och vårdpersonal.

Stipendiefonden inrättades år 2000, till minne av Kerstin Hejdenberg. Hon var under 1990-talet ordförande för Astma- och Allergiförbundet och även förbundets forskningsfond.

Här kan du som är forskare läsa mer om stipendierna och hur du ansöker.

En forskare som tidigare fått stipendium är Helena Thulin, som studerar eosinofil esofagit, eller allergisk matstrupe som det också kallas. Det är ett relativt okänt tillstånd som framför allt drabbar barn. Målet med hennes forskning är att undersöka om det går att hitta bättre metoder att ställa diagnos och följa om insatt behandling fungerar, eftersom det skulle kunna underlätta för barn med sjukdomen. Här hittar du en intervju med Helena Thulin.

Hur är det att ha ett barn med diagnosen allergisk matstrupe – hur kan symtomen se ut och vilken hjälp skulle forskningen kunna ge? Det berättar fyraåriga Franka Kapells mamma Amanda Kapell i en artikel. Läs den här!

Publicerad den: 7 oktober 2020

Uppdaterad den: 26 mars 2021