Här är allergiexperten Magnus Wickmans svar på frågorna i vår pollen-chatt

Nu har vi sammanställt alla frågor som kom in till den chatt med temat pollenallergi vi anordnade igår. Magnus Wickman svarade bland annat på frågor om pollenallergi kan vara en riskfaktor för få allvarlig covid-19. Läs alla frågor och svar här!

Nu har vi sammanställt alla frågor som kom in till den chatt med temat pollenallergi vi anordnade igår. Magnus Wickman är professor emeritus och har arbetat med allergisjukdomar mer än 40 år. Han svarade bland annat på frågor om hur man gör för att få pollenvaccin och om pollenallergi kan vara en riskfaktor för få allvarlig covid-19. Läs alla frågor och svar här!

Fråga från ”Helena”: Jag har inte gjort någon pollenutredning, men är rätt säker på att jag är allergisk mot nån typ av pollen, eftersom jag har kliande ögon och nyser till och från under april/maj sedan ett par år tillbaka. Jag brukar inte behandla men i år är det ju besvärligt med symtom som liknar corona. Kan jag ta receptfria mediciner utan diagnos?

Magnus Wickman svarar: Du kan absolut prova receptfria mediciner. Finns bra sådana. Fråga apotekspersonalen.

Fråga från ”Agnetha”: Hej! I år har jag reagerat extra kraftigt nu under pollensäsongen. Har redan fått ta en kortisonkur och nu har jag en kortisonkräm till ögonen utöver de mediciner som jag annars har. Nu undrar jag om det kan ha någon betydelse att jag inte varit i Sverige på ca 10 år under våren/sommaren? Kan det vara därför jag reagerar kraftigare än förr eller har det ingen betydelse? Finns det något annat jag kan göra för att lindra allergin? Har besvär från tidig vår (al) till höst (gräs) och där emellan (hassel, Björk, ek). Har Desloratadine, Livostine ögondroppar och Rhinocort turbuhaler mot nästäppan. Därutöver har jag Zymbicort forte och Montekulast för min astma som jag tar dagligen. Vid behov tar jag Prednisolon och Epi-pen mot tex getingstick. Har också en inhalator som jag får använda speciellt när jag får någon infektion i luftvägarna och när jag har reagerat på mediciner.

Magnus Wickman svarar: Rent teoretiskt skulle det kunna vara så att du kan reagera mer om du inte varit exponerad under flera år. Låter som om du skulle ha glädje av allergivaccinering

Fråga från ”Markus”: Hej! Hur gör man för att få pollenvaccin?

Magnus Wickman svarar: Idag finns allergivaccinering i tablettform som är lika effektivt som sprutor. Prata med din läkare om detta. Vissa kriterier ska gälla för att man ska erbjudas denna behandling.

Fråga som ställts av flera via mail: Är risken större att jag som pollen-allergiker drabbas av svår sjukdom om jag skulle bli smittad av corona?

Magnus Wickman svarar: Det finns inget som säger det. Kom en artikel i förrgår där man diskuterar om det till och med kan vara tvärt om.

Fråga från ”Lena”: Jag fick pollenvaccin för 7-8 år sedan och nu känns det som att effekten ar avtagit. Kan jag få det igen?

Magnus Wickman svarar: Absolut. Man kan förnya efter 5 år

”Helena” frågar: En fråga till på samma tema. Hur ärftligt är pollenallergi? Min make är allergisk mot katt, och troligen mot pollen. Vår son har förkylningsastma och kattallergi. Dottern som är sju, har inte uppvisat några symtom förut, men i år tycker vi att hon känns snuvigare än vanligt och mer hängig och trött. Bör vi genomföra en allergiutredning då, eftersom det finns allergier i familjen? Eller kan vi bara testa receptfria mediciner och se om det hjälper?

Magnus Wickman svarar: Jag skulle prova receptfria läkemedel i första hand. Blir hon ganska bra på dessa kan ni vänta till nästa år för att se vad som händer. Skulle besvären inte bli bättre på allergimediciner tycker jag ni ska söka vård.

Fråga från ”Sten”: Varför blir man så trött av allergin och kan man göra något åt det, förutom att ta sina antihistamintabletter? Eller kan det vara tabletterna man blir trött av, fast att det är Aerius/desloratadin?

Magnus Wickman svarar: Du får en inflammation i kroppen som du blir trött av. Om du besväras av svår trötthet så är du kandidat för immunterapi, dvs allergivaccinering. Prata med din läkare om det.

Fråga från Anna-Lena: Är det någon skillnad i effekt mellan olika nässprejer?

Magnus Wickman svarar: Absolut, då de innehåller olika farmakologiska ämnen. Antihistaminnässpray har snabb effekt och hjälper mot nysningar, klåda och rinnande näsa men ej nästäppa. Kortisonnässpray hjälper även mot nästäppa.

”Rose” frågar: hej! ja har haft pollenallergi i ca 15 år (är idag 31 år), främst björk men även det som blommar precis innan (lidit så mycket trots medicin, orkar knappt ngt, ögonen rinner, näsan rinner, kan inte va ute trots medicin). jag har för första gången de två senaste säsongerna börjat ta medicin tidigt, i förebyggande syfte, i mars (bor i sthlm) och känner knappt av någonting! så lycklig och vill verkligen ge rådet till alla att börja ta tabletter och kortison nässpray ca en månad innan. började ta mitten av mars och i årets björk känner jag alltså inte av någonting! min fråga är dock eftersom jag ändå vet att jag lider av detta och går på medicin – kan jag ändå träna utomhus nu när jag faktiskt knappt känner av ngt eller riskerar jag astma? har tidigare haft diagnostiserad asmatisk bronkit 2 ggr i mitt liv men aldrig haft andningssvårigheter men är orolig att det kan utlösas ändå.

Magnus Wickman svarar: Du ska absolut prova att träna utomhus nu när du mår så bra, man undvik till att börja med dagar med mycket pollen i luften. Kolla pollenprognosen.

Fråga från ”Lotta”: Bör man inte ha kontaktlinser under pollensäsongen?

Magnus Wickman svarar: Om du har en vanlig bindehinneinflammation är det inga problem. Men skulle du få sår på hornhinnan av din pollenallergi – absolut inte. Men det märker du. Det gör ont på ett helt annat sätt.

Fråga från ”MrsFrench”: Kan pollenallergin bli sämre av till exempel brist på zink och c-vitamin – och kan man i så fall bli bättre av tillskott?

Magnus Wickman svarar: Äter man normalkost så har man inte någon brist. Kosttillskott hjälper alltså inte för de allra flesta.

Fråga från ”Lena”: Jag har diabetes, kan jag behöva ta mer insulin under pollensäsongen?

Magnus Wickman svarar: Intressant fråga som jag inte kan svara på. Men teoretiskt, du får en inflammation i kroppen som möjligen skulle kunna påverka lite. Du får följa dina blodsockervärden och se helt enkelt – som du gör i vanliga fall.

Fråga från ”KG”: Kan man få en klumpkänsla i halsen av pollenallergi?

Magnus Wickman svarar: Absolut, en lite svullnad i slemhinnan bak i svalget kan kännas som en klump.

Fråga från ”Berit”: Hjälper luftrenare vid pollenallergi, om man måste ha öppet fönster ibland för att det annars blir för varmt?

Magnus Wickman svarar: Nej, hjälper inte om du öppnar fönster. Luften virvlar då runnt alldeles för mycket för att luften ska kunna renas på ett effektivt sätt.

Fråga från ”Sten”: Vad ska man göra om man är väldigt gräsallergisk och det klipps gräs överallt? Hjälper det att hålla för mun och näsa?

Magnus Wickman svarar: Gräspollen sprids med vinden. Om man är i närheten av någon som klipper och står i vindriktningen exponeras man sannolikt för mer pollen. Hjälper inte att hålla för mun och näsa.

Fråga från ”Anan”: Jag har läst i tidningen att pollen gör att man lättare blir sjuk av virus. Är det då större risk för mig som är pollenallergiker att bli förkyld eller få influensa?

Magnus Wickman svarar: I en studie har detta diskuterats, men jag tror att man ska vara otroligt försiktig att dra för stora växlar på en studie. Det gör man i regel aldrig. I år har pollensäsongen varit lindrig hittills. Är man välbehandlad i sin pollenallergi finns det ingen anledning att tro att pollenallergi skulle vara en risk att utveckla Covid-19

Fråga från ”Lotta”: Jag har läst att man kan gå upp i vikt av allergitabletter, stämmer det?

Magnus Wickman svarar: Det finns vad jag vet ett antihistamin som i stort sett inte används som du kan gå upp i vikt av. Men de vanliga moderna har inte den effekten.

Fråga från ”Anna-Lena”: Jag är allergisk mot pollen (hassel, al, björk) och nu är jag gravid. Hur stor risk är det att mitt barn också blir allergisk?

Magnus Wickman svarar: Allergisjukdomar är ärftliga så ditt barn har en ökad risk. Hur mycket är svårt att säga. Kan du göra något för att minska risken? Det viktiga är att du inte röker under graviditet eller under barnets uppväxt. Nya studier indikerar att genom att tidig allergivaccinera om ditt barn blir allergisk, kan man möjligen förhindra uppkomst av astma.

Fråga från ”Stina”: Mitt barn har ganska mild gräspollen-allergi, men det är ändå svårt för honom att vara ute tillsammans med sina kompisar ibland. Kan det växa bort?

Magnus Wickman svarar: Ju svårare besvär, ju fler andra allergisjukdomar (astma, eksem) ju högre nivå med allergiantikroppar, desto mindre sannolikhet att besvären växer bort.

Fråga från ”Bobo”: Jag är pollenallergisk och har svårt att äta vissa frukter (som jag älskar). Är det farligt om jag provar ibland?

Magnus Wickman svarar: Nej, dessa reaktioner blir inte farliga. Du kan absolut prova. Prova med att at en antihistamintablett 40 minuter innan – det kan hjälpa

Publicerad den: 20 maj 2020

Uppdaterad den: 5 januari 2021