Matallergi
En stor del av vår sociala gemenskap kretsar kring mat. Om du har en matallergi kan det behövas extra omsorg för att kunna dela de här stunderna med andra utan riskera att må dåligt. Extra förberedelser och välvilja från omgivningen kan behövas för att få det att fungera och ibland även ny kunskap.
Symtom och orsak till reaktion
Vanliga symtom vid matallergi är:
- andningssvårigheter
- astma
- diarré
- eksem på kroppen
- huvudvärk
- illamående
- klåda
- klåda i munhåla och svalg
- magsmärtor
- nässelutslag
- rinnande ögon och näsa
- rodnad kring munnen
- rodnad och svullnad i ögonen
- snuva
- svullna läppar.
Den allvarligaste reaktionen vid matallergi är anafylaxi (anafylaktisk chock, allergichock). Tillståndet drabbar endast personer med svårare allergier, ej vid överkänslighet eller korsreaktioner.
Allergi beror på att kroppens immunförsvar reagerar mot vissa ämnen (allergen) som kroppen normalt borde tåla och som andra personer klarar av. Annan överkänslighet kan definieras som ett tillstånd där känsligheten för vanliga ämnen är förhöjd i ett eller flera organ i kroppen. Alla proteinhaltiga livsmedel kan fungera som allergen. När livsmedel som inte tidigare konsumerats i ett land börjar användas, ökar antalet personer som är allergiska mot detta livsmedel. I Sverige har till exempel jordnötter, cashew, pecannöt, makadamianöt, sesam, pinjenötter och kiwi börjat användas allt mer de senaste decennierna, vilket medfört att fler har drabbats av allergi mot dessa livsmedel.
Vad kan utlösa symtomen?
Livsmedlen och ämnena i listan nedan är de som oftast framkallar allergi- och andra överkänslighetsreaktioner. Man kan få reaktioner av olika svårighetsgrad. En del får endast lättare besvär medan andra kan vara extremt allergiska mot samma livsmedel. Reaktionerna kan variera beroende på hur man mår. Om man är trött eller sjuk kan symtomen bli värre. Reaktioner på ett födoämne kan komma direkt efter det att man fått i sig allergenet, men de kan också dröja flera timmar eller något dygn.
Exempel på livsmedel som kan framkalla allergi eller överkänslighet är:
- baljväxter, förutom soja
- bensoesyra, natriumbensoat och andra bensoater
- fisk
- frukt och bär
- fröer
- gluten
- grönsaker
- histamin och andra biogena aminer
- jordnötter
- laktos
- mjölk och mjölkprodukter
- nötter
- skaldjur
- sojabönor/edamamebönor
- spannmål
- sulfit och svaveldioxid
- ägg
På förskolor ska inte barn själva behöva ta ansvar för sina matallergier, utan personalen ska ha koll på rutiner och kommunikation om allergier- och överkänslighet för mat.
Vuxna personer får själva ansvara för sina allergier och sin överkänslighet. Här ska istället livsmedelsproducenter, butiker och restauranger ha bra koll på sina rutiner och kunna informera om vad maten innehåller.
Diagnos och behandling
En noggrann patientberättelse är det viktigaste vid diagnostik av matallergi. Övriga diagnostiska hjälpmedel är klinisk undersökning, testning av förekomst av IgE-antikroppar i hud eller blod samt elimination och provokation.
Då ett barn ska få en diagnos är det patientberättelsen som ger svar på vilka symtom barnet haft och ofta vad som utlöst besvären. Olika symtom och allergener är olika vanliga vid olika åldrar. Därför måste barnets ålder tas med i beräkningen. Eksem som inte förbättras av adekvat smörjning med svag kortisonkräm hos ett barn under ett års ålder orsakas ofta av matallergi. Observera att små barn under sex månaders ålder kan vara negativa i både hudpricktest och blodprov utan att detta utesluter IgE-medierad allergi. Det beror på att små barn har sämre förmåga att tillverka IgE-antikroppar. Om det finns en stark misstanke om allergi, görs ett eliminationsförsök på två veckor med misstänkt allergen. Därefter måste livsmedlet provas igen, med en provokation inom sjukvården om symtomen varit svåra. Vid lättare symtom kan familjen prova hemma. En positiv provokation bekräftar diagnosen, vilket bör omprövas regelbundet. Tänk på att matallergier kan växa bort. Det är särskilt viktigt för barn med flera matallergier att inte utesluta livsmedel ur kosten i onödan.
Mer information
Livsmedel som ofta ger reaktioner
Säker mat i förskola och skola
Hallå konsuments märkningsguide
Livsmedelsverkets allergiinformation
Informationsblad om celiaki och veteallergi
Informationsblad om laktosintolerans och mjölkproteinallergi
Faktafolder om matöverkänslighet
Lär dig mer om matallergier och tips på vad du kan göra i förbundets temafolder om ämnet.
Ladda ner foldern om matöverkänslighet här
Checklista restaurang
Om en gäst skulle reagera på maten är det viktigt att agera snabbt. Här är en checklista över hur du kan gå tillväga om någon får en reaktion.
Checklista skola
Om eleven har en känd allergi och har en individuell handlingsplan är det alltid den som ska användas. I annat fall kan ni utgå från denna checklista.
Vanliga frågor om matallergi
Här är de vanligaste frågorna om symtom och behandling av matallergi.
- Mitt barn är allergiskt för mat men blir ändå sjuk i skolan då de inte har riktig koll på allergimaten, vad gör jag?
Föräldern till barnet är alltid den som har bäst erfarenhet av vad barnet tål eller ej. Har detta meddelats till skolan så är det rektor som är ytterst ansvarig för att barnet får den mat de tål. När detta inte fungerar ska klagomål framföras till rektor som ska ta tag i detta. Fås ingen respons från rektor ska detta anmälas till kommunens Miljö- och hälsoskyddskontor som är ansvarig tillsynsmyndighet.
I vissa kommuner krävs läkarintyg för att barnet ska få allergimat. Föräldrar måste då gå till vården och testa vilka allergier som finns för att sedan få ett läkarintyg att visa upp för skolan. Upplever föräldrar att barnet har allergi/överkänslighet för mat som vården sagt att barnet tål, så kan föräldrar vända sig till en allergikonsulent för vägledning.- Jag arbetar på en förskola och vi har nötförbud på förskolan. Vad gäller för mandel och kokos?
Vid allmänt nötförbud på förskolan så får inga nötter förekomma på förskolan. I gruppen nötter ingår mandel, hasselnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt/queenslandsnöt. Mandelmassa eller marsipan får inte heller förekomma pga nötförbudet. När det gäller kokos så ingår det inte i gruppen nötter och kan användas på förskolan. I de fall då det finns någon som är allergisk för kokos (mycket ovanligt) på förskolan kan man behöva ha en särskild hantering av kokos i maten liksom för alla andra allergener i mat som någon elev är allergisk för.
- Vad är skillnaden på laktosintolerans och mjölkproteinallergi?
Vid mjölkproteinallergi måste personen undvika alla mjölkprodukter samt produkter som innehåller någonting från mjölk. För dessa personer går det inte heller att använda laktosfria produkter. Laktosintolerans däremot innebär att kroppen inte klarar av att bryta ner laktos (mjölksocker) på grund av enzymbrist i tarmen. Laktosintolerans är alltså ingen allergisk reaktion. Personer med laktosintolerans ska undvika produkter som innehåller laktos. Mer information finns i utbildningsmaterialet Hurra, en allergisk gäst! samt i informationsbladet om laktosintolerans och mjölkproteinallergi.