Beredskapsveckan

Beredskapsveckan ska öka människors förmåga att klara kriser och krig.  Astma- och Allergiförbundet har samlat idéer och tips som särskilt berör dig som har astma och allergi.

Mat för sju dagar, eller?

Det allmänna rådet i Sverige är att du ska ha mat för att klara dig sju dagar. Men den som har matallergi eller överkänslighet kan vara mer beroende av att kunna använda vissa märken eller produkter. Vid en kris ökar risken att varor tar slut, och har man då svårt att välja en liknande produkt kan ett extra lager som räcker en längre tid vara bra att ha hemma.

Genom att regelbundet använda av sitt krisförråd kan man succesivt byta ut det och på så sätt undvika matsvinn.

Vilken mat ska jag välja

Maten i krisförrådet ska vara enkel att tillaga och klara sig utan kylförvaring. För den som har specialkost kan det kräva extra anpassningar. Det är därför bra att tänka igenom vilka anpassade produkter man kan använda som klarar förvaring i rumstemperatur. Livsmedelsverket rekommenderar att man har potatismospulver, mjölkpulver och pulversoppor i sitt krisförråd. Det kan vara svårt att hitta för den som har många allergier. Samma sak gäller för kött- eller fiskkonserver och linser och bönor. Därför är det bra att i tid leta efter produkter som passar.

Behövs två stormkök?

Utan ström fungerar inte de flesta spisar och ett stormkök kan vara bra att ha. Många med svår matallergi tillagar maten med och utan allergener i olika kokkärl. Det kan därför vara bra att fundera på hur man ska göra vid en kris, behövs två stormkök eller iallafall två uppsättningar kokkärl?

Läkemedel för en månad – hur många Epipen är det?

Den som regelbundet använder läkemedel bör ha ett lager för en månad hemma.

Rådet gäller inte akutläkemedel som till exempel adrenalinpennor, skälet är att det inte går att veta hur mycket som behövs under en månad. Det kan ändå vara bra att fundera på om man bör ha extra pennor hemma. Även den som har astma kan ha ett varierande behov av läkemedel. Är man osäker så diskutera hur mycket som är lämpligt med vården.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som samordnar Beredskapsveckan.

Till toppen av sidan