Råd till pollenallergiker med snuva och hosta
Nu drar pollensäsongen snart igång på allvar och en hel del pollenallergiker riskerar att få symptom som liknar dem vid en virusinfektion. Hur ska man göra då – kan man gå till jobb och skola eller bör man stanna hemma?
Nu drar pollensäsongen snart igång på allvar och en hel del pollenallergiker riskerar att få symptom som liknar dem vid en virusinfektion. Hur ska man göra då – kan man gå till jobb och skola eller bör man stanna hemma? Och finns det något mer man som pollenallergiker bör tänka på just nu?
Rinnande ögon, snuva, hosta och trötthet. De allra första tecknen på att björken slår ut eller att hasseln blommar är hos många pollenallergiker förvillande lika de milda symptom som de flesta får i början av en förkylning. Därför har många allergiker varit osäkra på om de ska följa de allmänna råden om att hålla sig hemma vid lättare förkylningssymptom, även om de känner sig säkra på att det är just pollenallergi det handlar om.
Folkhälsomyndigheten har nu uppdaterat sina råd om pollenallergi i samband med spridningen av coronaviruset och skriver på sin hemsida:
”Då även covid-19 kan ge milda förkylningssymtom är det svårt att till en början bedöma om dina symtom beror på allergi eller om du smittats av sjukdomen.
Se till att stanna hemma även om du får milda symtom som snuva, lätt hosta eller ont i halsen. Medicinera som vanligt för din allergi. Om symtomen inte förvärras, medicineringen hjälper och du bedömer att dina symtom sannolikt beror på allergi behöver du inte vara hemma. Tillkommer nya symtom som du inte kopplar till din allergi eller om du får feber ska du stanna hemma tills dessa symtom försvinner och ytterligare två dagar.”
Astma- och Allergiförbundet välkomnar att Folkhälsomyndigheten tydliggjort råden kring just pollenallergi och coronaviruset.
– Vi tycker att det är bra att myndigheterna nu kommit med mer enhetliga råd utifrån rekommendationerna att alla med symtom ska undvika miljöer som arbetsplatser och skolor. Nu är det viktigt att råden slår igenom i hela landet, eftersom pollenallergi rör en stor grupp människor, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare på Astma- och Allergiförbundet.
I mitten av april väntas björkpollensäsongen köra igång i full kraft i landet och efter det, i maj/juni, startar gräspollensäsongen. Finns det då något särskilt man som pollenallergiker bör tänka på just nu?
Ja, framför allt en sak, menar Fredrik Settergren, specialist i allmänmedicin i Region Uppsala, som har hand om många patienter med pollenallergi.
– Se till att vara ordentligt välbehandlad i din astma och allergi, eftersom det är extra viktigt just den här våren. Coronaviruset verkar generellt sett inte farligare för astmatiker och allergiker än för andra från vad man sett hittills. Men det är extra viktigt att inte få symtom från luftvägarna i onödan, om det kan undvikas. Dels på grund av rekommendationen att stanna hemma vid luftvägssymtom, dels för att det är en ökad belastning på vården i allmänhet just nu.
Barn med pollensymptom kan ha svårt att själva avgöra vad symptomen beror på och huruvida det uppstår nya symptom eller inte, menar han. Då får man i ännu högre grad utgå ifrån om barnets medicinering verkar fungera samt titta efter typiska symtom på allergi inför bedömningen av om barnet ska fortsätta att vara hemma eller inte. Det kan till exempel handla om klåda i ögonen, menar Fredrik Settergren, eftersom detta inte brukar vara ett tecken på infektion.
– Ju äldre barnet blir, desto lättare är det förstås att resonera om det känns som det brukar under pollensäsongen eller om symptomen beror på något annat. Till exempel tyder halsont och hosta mer på infektion.
Har du något annat råd till pollenallergiker under den rådande corona-epidemin?
– Ett allmänt råd som gäller alla är att ta hand om sig när det gäller sömn och mat samt att röra på sig, gärna ute i vårsolen. Det som sker nu kommer att kräva uthållighet och ingen mår i längden bra av att bara sitta inne. Glöm inte att hålla kontakten med nära och kära även om ni inte träffas fysiskt. Det cirkulerar också många falska påståenden om både viruset och hur det kan behandlas – och där är det viktigt att vara källkritisk.
Så här kan du själv minska dina besvär under pollensäsongen:
- Ta del av pollenprognoserna och pollenkalendern för att få reda på när pollenhalterna är som högst, och planera medicinering och utomhusaktiviteter därefter. Stanna inne om det är mycket pollen i luften.
- Läs igenom vårt informationsblad med tips om hur du håller hemmamiljön så pollenfri som möjligt. Se över både ditt hem och din arbetsplats ordentligt för att minimera sådant som kan påverka din allergi.
- Sovrummet är extra viktigt eftersom det är där du vilar och återhämtar dig. Städa noga, byt lakan ofta och se till att du är så ren som möjligt när du ska sova.
- Om du vill vara ute längre stunder är det bra att vara det på kvällen eller på morgonen, när det finns dagg ute som binder pollen och gör att halterna i luften minskar. Ett kraftigt regn sköljer bort pollen så det inte dammar och virvlar upp. Men fukt och regn kan också öppna pollenkorn så att de avger mer allergen. Pröva hur vädret påverkar dig.
- Skölj näsan med vatten för att tvätta bort pollen som fastnat i näsgången. Det finns också nässpray med saltlösning att köpa på Apoteket.
- Plantera bara växter som inte ger pollenallergi i din närmiljö. Ta del av vårt informationsblad om bra växtval.
Publicerad den: 31 mars 2020
Uppdaterad den: 5 januari 2021