Så påverkar infektioner barn med astma

Vintern är här och virusinfektionerna som cirkulerar är många.
– Barn med astma är extra känsliga för infektionerna vi ser nu, säger virusforskaren Niklas Arnberg.

Barn brukar vara sjuka ungefär tio till femton gånger om året de första åren i livet. De flesta får bara lindriga symtom som hosta och snuva. Men hos ett barn med förkylningsastma är immunförsvaret extra känsligt.

– Barn med astma har ofta förträngningar i luftrören. När de sedan får en infektion i luftrören får de också en underliggande inflammation, som gör luftrören ännu trängre. Det gör att astman förvärras och att det tar lång tid att återhämta sig, säger Niklas Arnberg, professor och virusforskare vid Umeå universitet.

Kan ge besvär i flera år

Just nu cirkulerar flera luftvägsvirus, som rhinovirus och RS-virus, och även bakterien mykoplasma. De här smittämnena kan orsaka besvärliga infektioner i luftvägarna och i värsta fall även lunginflammation.

RS kan orsaka andningsbesvär i samband med förkylningar i flera år efteråt, menar Niklas Arnberg.

– RS-viruset har en förmåga att infektera de celler i luftvägarna som transporterar bort slem, vilket gör att de inte längre fungerar som de ska. Eftersom de allra minsta barnen inte har utvecklat en bra hostreflex så kan ansamlingen av slem försämra syreupptagningsförmågan och därmed orsaka allvarlig sjukdom.

Viktigt skydda nyfödda

Hur kan man skydda ett barn med astma och känsliga luftrör från RS och andra infektioner?
– Det handlar om det lite tråkiga förhållningssättet vi hade under pandemin, som att hålla avstånd från personer som är sjuka och att tänka på att tvätta händerna. När det gäller de allra minsta nyfödda barnen är det viktigt att försöka undvika att de träffar andra människor som är förkylda.

Den som är gravid kan även vaccinera sig mot RS-virus. Det ger barnet ett skydd under de första sex månaderna. Det finns också ett läkemedel med förebyggande effekt mot RS. Men det behövs mer forskning för att få fram fler antivirala läkemedel, menar Niklas Arnberg, eftersom det saknas effektiva läkemedel mot de flesta virus som infekterar just luftvägarna.

Publicerad den: 25 november 2024

Uppdaterad den: 28 november 2024