Astma och allergi kan öka risken för PMS

Flickor som växer upp med astma eller matallergi har ökad risk för premenstruella störningar i vuxen ålder. Det visar en studie från Karolinska institutet.

Omkring 20–30 procent av alla kvinnor i reproduktiv ålder lider av premenstruella störningar, PMS, och 2–6 procent har en svårare form av störning som kallas premenstruell dysforisk störning, PMDD. Det innebär fysiska och psykologiska besvär, som ofta påverkar vardagen kraftigt.

Inflammation bakom besvär

Tidigare forskning har upptäckt att inflammation i kroppen kan vara en faktor som bidrar till att premenstruella besvär utvecklas. Forskarna bakom studien ville därför undersöka om inflammatoriska tillstånd i barndomen, som till exempel astma och allergier, kan bidra till besvären.

Resultatet visar att flickor med astma i studien hade 20 procent ökad risk för premenstruella besvär som vuxna. Det innebär, menar forskarna, att barnastma tycks vara kopplat till den här typen av störningar. Även matallergi var kopplat till en ökad risk för besvär.

Viktig kunskap för vården

Forskarna har kontrollerat för andra faktorer som kan påverka resultatet, som till exempel BMI, rökning och användande av p-piller.

Det är nu viktigt att vårdgivare är medvetna om risken att flickor med astma eller matallergi kan komma att drabbas av premenstruella störningar, menar forskarna.

Över 6 000 kvinnor deltog i studien, som är gjord i samarbete med amerikanska forskare.

Publicerad den: 26 juni 2023

Uppdaterad den: 26 juni 2023