”Att kunna leka utomhus är en dröm som gått i uppfyllelse”

Sol och vårvärme gör det just nu tufft för många pollenallergiker. En som vet hur det är att leva med svår pollenallergi är Elina, 11 år. Hon kämpar för att öka kunskapen om astma och allergi – och gör pärlarmband till förmån för forskningen.

Elinas tidigaste minne kring sin astma och allergi är från förskolan. Det är varmt och soligt ute och alla barnen är på gården och leker. Alla, utom Elina. Hon sitter inomhus och väntar. Ibland vinkar hon till kompisarna genom fönstret.

– Jag visste att det var för att jag fick svårt att andas när jag var ute och att det kliade i ögonen och näsan. Men det kändes ändå jättetråkigt att se alla kompisar och inte kunna vara med, berättar Elina.

Allergi mot allt luftburet

Som liten hade hon svår förkylningsastma och var inne på barnakuten flera gånger för att få hjälp med andningen. Men det var på förskolan som de stora problemen började. Elina utvecklade allergier mot allt i luften.

Kvalster, pälsdjur och alla pollenslag. Ögonen blev röda och svullnade upp. Dessutom fick hon allergiutlöst astma, som gjorde att hon fick kämpa för att andas.

– Tuffast har det varit under pollensäsongen. Ögonen svullnar så mycket att hon har svårt att öppna dem och astman blir riktigt svår, man hör hur trångt det är att andas, säger Elinas mamma Emelie.

”Min största dröm är att mina allergier ska försvinna så att jag kan få rida och skaffa en hund.”

Elina tillsammans med mamma Emelie.

Kan leka ute igen

I dag är Elina 11 år och har precis avslutat en vaccinationsbehandling mot pollen och kvalster. En eller två gånger i månaden under fyra år har hon besökt sjukhuset för att få injektioner med vaccin.

Behandlingen har varit tuff och pollenallergin har inte försvunnit helt, men tack vare sprutorna klarar hon numera av att vara ute på rasterna med sina kompisar.

Trots det behöver hon ta alla sina allergi- och astmamediciner året om. I dag finns tyvärr heller ingen effektiv behandling av pälsdjursallergi. Och den svårbehandlade astman har läkarna ännu inte fått bukt med.

Stall med käpphästar

– När det är roliga lekar på rasterna blir jag lätt andfådd och kan inte springa som de andra, utan måste gå undan. Det är samma sak på idrotten. Då måste jag ofta sätta mig ner eftersom jag får svårt att andas, fast jag älskar idrott. Det gör mig ledsen ibland, säger Elina.

En annan sorg är den stora kärleken till djur. Drömmen om en hund har hon fått ge upp. Och längtan efter att få rida har hennes mamma och pappa försökt att göra något åt genom att bygga ett litet stall i garderoben till Elinas käpphästar Ebony, Levis, Olga och Snöflingan.

Pärlar för forskningen

Men trots att livet varit kämpigt har Elina en envishet och kämparanda utöver det vanliga.

För två år sedan bestämde hon sig för att börja tillverka pärlarmband och sälja till förmån för forskningen om astma och allergier.

– Att jag kan vara ute och leka med mina kompisar, det är en dröm som gått i uppfyllelse. Jag vill att fler barn med allergier ska få det lika bra som jag. Därför vill jag att pengarna ska gå till de som gjort det möjligt och som forskar om hur man kan bota astma och allergier.

Fler barn borde få den behandling hon själv fått, tycker hon. Dessutom borde det forskas ännu mer, så att fler kan få följa sina drömmar, utan att hindras av sin astma.

Vill du, precis som Elina, bidra till forskningen om astma och allergisjukdomar?

Publicerad den: 19 april 2023

Uppdaterad den: 1 juni 2023

Till toppen av sidan