På resan

Om du har astma eller allergi behöver du kanske förbereda dig lite extra inför resor. Här har vi sammanställt vad som kan vara bra att tänka på i samband med resor och vad du själv kan göra innan och under resan.

Kolla vad som gäller

Ibland kan det vara problematiskt vid resor med kollektivtrafiken om man är pälsdjursallergiker. Det är viktiga att du meddela din allergi till flyget, tåget, hotellet till exempel. Kanske behöver du till och med göra en särskild bokning.

Även allergi och överkänslighet mot mat kan ställa till det på resan. Genom att vara förberedd och att kommunicera din allergi med flyget, tåget, hotellet eller restaurangen kan du undvika att bli dålig. Här kan vårt Matallergikort vara till hjälp.

Tåg

Olika tåg har olika märkning av vagnar eller delar där djur får vistas. Gå in på respektive företags hemsida eller ring och fråga vid osäkerhet om vad som gäller. Om du åker tåg och vill resa utan att komma i kontakt med pälsdjur, måste du tala om det vid bokningen.

Flyg

Om du har en allvarlig allergi mot till exempel pälsdjur, jordnötter eller nötter, ska du tala om det när du bokar resan. Många flygbolag har bra rutiner för att underlätta flygresorna för allergiker men kontakta flygbolaget innan för att vara säker på att jordnötter inte kommer att serveras ombord på resan.

Buss

När du bokar resa med långfärdsbuss så ska du meddela om du är allvarligt allergisk mot pälsdjur, jordnötter/nötter eller är doftöverkänslig. Bussföretagen har ofta en policy för allergier.

Båt

Även allmänna båtar ska vara lika tillgängliga för allergiker. Gå in på respektive företags hemsida eller ring och fråga vid osäkerhet om vad som gäller.

Publicerad den: 15 februari 2021

Uppdaterad den: 25 januari 2022

Till toppen av sidan