Matallergiveckor för att minska och mildra matallergier
Allt fler blir allergiska mot innehållet i olika livsmedel och runt en tiondel av alla barn i Sverige har någon form av matallergi. Matallergier, intolerans och överkänslighet är något som skapar stort lidande hos barn och oro hos deras föräldrar. Nu inleder Astma- och Allergiförbundet matallergiveckor för att uppmärksamma matallergier och vad som behöver göras för att både minska och mildra allergier i vardagen.
Personer med matallergi ska ha samma livskvalitet som de utan. Sverige är främst när det kommer till säker matmiljö, forskning och likvärdig sjukvård men trots att allergier är den största kroniska sjukdomen är det ett område som har sämst kunskapsstyrning i hela hälso- och sjukvården. Det här vill Astma- och Allergiförbundet ändra på. Det är dags att regeringen tar initiativ till ett nationellt allergiprogram.
Tar tid och blir kostsamt
Medlemmar i Astma- och Allergiförbundet berättar ofta om svårigheten att få rätt hjälp av hälso- och sjukvården och förståelse från skolan. Att gå på café med sitt barn och hitta ett ätbart bakverk eller låta barnet gå på kalas leder ofta till en mängd förberedelser. Att leva med matallergier i familjen tar helt enkelt tid och leder också till stora kostnader.
Vill du lära dig mer om matallergier?
För att sprida kunskap om matallergier och hjälpa till att öka kunskaperna lanserade Astma- och Allergiförbundet förra året Allergiakademin. Där kan du gå snabba kurser och lära dig vad allergier beror på och vad du kan göra för att mildra dem.
Forskningen knäcker allerginöten
I forskningen har man bland annat kunnat ta reda på mekanismerna bakom och studier pågår om hur matallergier kan behandlas. Men fortfarande finns det viktiga pusselbitar att lägga. Christina West, professor i pediatrik vid Umeå Universitet har fått forskningsstöd från Astma- och Allergiförbundets forskningsfond och berättar här om fem gåtor som allergiforskningen ska lösa.
Bra mat för alla
Den här veckan avslutas också matallergiprojektet Bra mat för alla. Sofia Knàz Uppvik, legitimerad dietist, är projektledare.
Vilka insikter tar du med dig från projektet Bra mat för alla?
– Projektet Bra mat för alla har skapat en samsyn att ett nationellt kunskapscentrum för matallergier är viktigare än någonsin. Ingen har idag ansvar för frågorna. Ett nationellt kunskapscentrum ska främja en säker vardag för personer mer matallergier, höja kunskapsnivån om matallergier i sjukvården, restauranger och i cafébranschen. Vi har haft förmånen att samarbeta tätt ihop med Karolinska Institutet och Livsmedelsföretagen med finansiering av Allmänna Arvsfonden, säger Sofia Knàz Uppvik.
Håll utkik i våra sociala kanaler framöver om du vill veta mer om matallergier!
Publicerad den: 4 april 2022
Uppdaterad den: 8 april 2022