Älskar du våren och sommaren, men inte pollenallergin? För att slippa besvär med rinnande näsa och kliande ögon gäller det att preppa i tid. Här tipsar vi om när du ska börja ta din pollenmedicin, hur du bäst förebygger allergibesvär och hur du kan lindra symtom när de uppkommer.
Så blir du en pollenprepper
Om du förbereder dig för pollensäsongen i god tid kan du ligga steget före din pollenallergi och minska besvär som rinnande näsa, kliande ögon och trötthet. Då är chansen större att du kan njuta av våren och sommaren. Här är några viktiga steg:
1. Ta reda på vilka pollensorter du är allergisk mot
Under våren är pollenhalterna av björk, al och hassel som högst, medan gräs och gråbo blommar som mest under sommaren. Men pollen kan också sprida sig hit från andra länder.
För att förbereda dig så bra som möjligt är det viktigt att veta vilka pollenarter som triggar din allergi. Du kan ta reda på din specifika allergi genom att:
- Föra dagbok över dina symtom och jämföra med aktuella pollenprognoser.
- Göra ett allergitest hos en läkare.
När du vet vilka pollensorter du reagerar på kan du anpassa din medicinering och planera dina aktiviteter för att undvika de värsta perioderna.
2. Börja med medicin i tid
Det bästa är att starta behandling med antihistaminer, nässprej och ögondroppar innan pollensäsongen är i gång, oftast två veckor innan pollenhalterna ökar. Kontakta vårdcentralen om receptfri behandling inte hjälper och du fortfarande lider av trötthet, nästäppa och kliande, rinnande ögon.
3. Följ pollenprognoserna
Håll koll på pollenprognoserna på sidor som till exempel Pollenrapporten för att veta när pollenhalterna ökar där just du bor. Då kan du enklare börja medicineringen i tid och justera den när det behövs.
4. Förnya recept
Får du allergimediciner på recept? Tänk på att hämta ut och förnya recepten i god tid innan pollensäsongen. Fundera också på hur du mådde under förra pollensäsongen och hur behandlingen fungerade. Om du mådde dåligt trots medicinering kan det vara bra att rådgöra med din läkare eller vårdcentral om andra behandlingar som kan hjälpa bättre.
Bästa tipsen för att lindra pollenbesvär
Du kan även göra flera saker för att minska mängden pollen du exponeras för och därmed lindra dina symtom:
- Håll fönster stängda
Speciellt under morgon och kväll när pollenhalterna är som högst. - Byt kläder och duscha efter utomhusvistelse
Pollen fastnar lätt i hår och kläder. - Använd solglasögon
Skyddar ögonen från pollen. - Torka inte kläder utomhus
Pollen kan fastna i textilier. - Använd luftrenare till sovrummet om ventilationen saknar tilluftsfilter
Hjälper till att minska pollen i inomhusmiljön.
Vilka är symtomen på pollenallergi?
Pollenallergi kan lätt förväxlas med en vanlig förkylning. Här är några typiska symtom som du kan vara uppmärksam på:
- Nysningar och rinnsnuva
- Täppt eller kliande näsa
- Rödögdhet och klåda i ögonen
- Trötthet och koncentrationssvårigheter
- I vissa fall hosta och astmaliknande besvär
Om du upplever dessa symtom varje vår och sommar kan det vara dags att testa dig för pollenallergi och börja förebygga besvären i tid.
Håll koll på pollenhalterna där du bor
Om du följer pollenprognoserna blir det enklare att börja med allergimediciner i tid. Tack vare oss på Astma- och Allergiförbundet finns nu pollenmätningar tillgängliga i hela landet. Naturhistoriska riksmuseet sammanställer dagliga pollenrapporter från Sveriges 22 mätstationer, vilket gör det enkelt att hålla koll på pollenläget i ditt område.
Du kan följa aktuella pollenhalter både på Pollenrapporten.se och i appen Pollen+, där du dessutom kan aktivera notiser för att få en varning när halterna ökar där du bor.
Ny kartläggning: Vem får allergimedicin på recept?
Riktlinjerna för vilka som får allergimedicin på recept skiljer sig åt beroende på var i Sverige du bor. En ny kartläggning från Astma- och Allergiförbundet visar att vissa regioner kräver långvariga besvär för att förskriva medicin på recept – medan andra har mer generösa riktlinjer.
Bli medlem – gör skillnad för alla pollenallergiker!
Som medlem i Astma- och Allergiförbundet bidrar du till att påverka samhället och sprida kunskap om pollenallergi. Visste du till exempel att det tack vare vårt arbete nu finns pollenmätningar tillgängliga i hela landet? Vår forskningsfond finansierar också viktig forskning om bland annat pollenallergi. Dessutom får du ta del av medlemsrabatter, aktiviteter och vår populära medlemstidning.
Allt detta ingår i ditt medlemskap:
- Tidningen Allergia – 5 nummer per år fullspäckade med tips och råd för dig med allergi
- Matallergikortet – digital tjänst för allergiker
- Rabatter på allergivänliga boenden i Åre och på Gran Canaria
- Rabatt på utvalda produkter rekommenderade av förbundet
- Möjlighet att söka bidrag från Barnfonden Svalan