Växter

Växter ökar vårt välbefinnande och har positiva effekter inomhus. De tillför syre, balanserar luftfuktigheten och slukar gifter och farliga ämnen i inomhusluften. Men det finns även personer med allergi eller annan överkänslighet som reagerar mot växter.

Det är viktigt att göra bra växtval. Detta betyder att välja växter som har så liten risk som möjligt att ge reaktioner, särskilt inomhus och ute i offentliga miljöer, skolor och på arbetsplatser.

Symtom och orsak till reaktion

Det är få växter som orsakar besvär hos människor som inte redan har en allergisk sjukdom. Orsaker till reaktioner är bland annat dofter, pollen, växtsafter hos växter och mögel som ibland finns i jorden. Doftande växter kan orsaka problem för dem som lider av doftöverkänslighet, astma eller migrän. Korgblommiga och doftande växter kan ge besvär för pollenallergiker. Eksem och annan hudirritation orsakat av växter kan vara ärftligt eller uppkomma efter regelbunden kontakt med vissa växter. Några växter är kända för att ge andnings- och/eller luftvägsbesvär. Den som är allergisk mot latex (naturgummi) kan reagera mot en del växter.

Reaktioner varierar från person till person och från dag till dag. Därför är det svårt att ta fram en lista på växter som med säkerhet garanterar att ingen med allergi eller annan överkänslighet får besvär.

Vad kan jag göra själv?

Genom att välja bort olämpliga växter kan de flesta få en levande grön miljö med växter och vackra buketter. Det finns växter som är bättre ur allergisynpunkt och som fungerar för de flesta. Utomhus gäller som grundregel att välja träd, buskar och andra växter som inte har frömjöl som sprids med vinden. Insektspollinerande arter av träd, buskar och örter, vars blommor har svag eller ingen doft, kan som regel användas. När det gäller gräs – välj sorter som blommar sent eller är långsamt växande.

Vi har valt att skriva ner de växter som kan användas av de flesta, vi hoppas detta kan ge dig vägledning i era växtval. Klicka på länkarna för att komma till respektive sida:

Snittblommor och krukväxter Källa: Boken Grönskande rum, Eva Janson m fl (2003)

Tips om gräsmattor


Mer information om växter

Boken ”Grönare liv för allergiker” om utomhusväxter, Eva Janson, Ann-Britt Sörensen, Informationsförlaget 1998 (slut på förlaget, kan finnas på bibliotek)

Boken ”Grönskande rum – krukväxter och snittblommor för alla”, Eva Janson, Mikael Lindström, Bosse Rappne, Informationsförlaget 2003
(slut på förlaget, kan finnas på bibliotek)

Vanliga frågor om bra växtval

Jag har frågor om en växt som inte finns med på de listor över bra växtval och allergi som finns på er webbplats – vart vänder jag mig för att få svar?

I uppslagsboken Farliga och ofarliga växter från A-Ö, Strandhede (Informationsförlaget 2002) finns information om allergi och giftighet hos växter. Boken är slutsåld hos förlaget men kan finnas på bibliotek. Det går också att kontakta expertis på botaniska institutioner till universitet (exempelvis i Göteborg) för att ställa frågor till en expert.

Vilka julblommor kan jag välja om jag har allergi och annan överkänslighet?

Byt ut allergiframkallande julblommor som hyacint, tazett och julstjärna mot doftfria blommor med julkänsla. Exempel på sådana blommor är novemberkaktus, brudorkidé, azalea, rosenkalla, höstglöd, tuvvaktelbär, juvelblomma, ardisia, mistel, flamingoblomma, begonia eller papegojstjärt.

Pollenallergi mot amaryllis är sällsynt, men man kan få eksem vid upprepad kontakt med växtsaften. Om du är orolig för pollen kan du ta bort ståndarna på amaryllis.

Fungerar det att använda Kungsgran som julgran för personer med allergi och annan överkänslighet?

Även om Kungsgran sägs lukta mindre än andra granar så är det säkraste ur allergisynpunkt att välja plastgran eftersom alla granar avger terpener som är irriterande.

Omkring 8 procent av personer med astma och allergisk snuva uppger att de får svåra eller måttliga besvär av doften från granris och julgranar inomhus och speciellt om julgranen börjar utveckla nya friska skott.

Publicerad den: 1 februari 2021

Uppdaterad den: 8 maj 2023

Till toppen av sidan

Marie-Louise Luther

Intressepolitisk handläggare miljö och funktionshinderpolitik

Kontakt

info@astmaoallergiforbundet.se