Hur är det att vara ung och leva med eksem och ständig klåda? Atopiskt eksem är en kronisk sjukdom som innebär torr och sårig hud, hudsprickor och kliande hudutslag. Tyvärr finns inget botemedel, men det finns bra behandlingar som gör att du kan leva ett friskt liv.
Atopiskt eksem är en sjukdom som drabbar många barn och vuxna, samtidigt som den har en väldigt stor påverkan på livskvaliteten. Eksem medför ofta både svår klåda, smärtor och sömnsvårigheter. Du som har måttligt eller svårt eksem har även högre risk för psykisk ohälsa.
Därför har vi under en månad ett särskilt fokus på just atopiskt eksem, under vinjetten Eksemt viktigt. Följ oss gärna i sociala medier och hjälp till sprida kunskap om hur det är att kämpa med sjukdomen!
Här på sidan har vi samlat fakta om sjukdomen tillsammans med tips på hur du tar hand om en atopisk hud. Dessutom presenterar vi vår nya rapport om hur det är att vara ung och leva med eksem.
Snabba fakta om atopiskt eksem
- Vart fjärde barn har atopiskt eksem
- Var tionde vuxen har atopiskt eksem
- Det är vanligt att eksemet debuterar innan två års ålder
- Sjukdomen kan försvinna i tonåren, men kommer många gånger tillbaka senare i livet
- Sjukdomen kallas ofta för den gömda och glömda folksjukdomen
- Atopiskt eksem smittar inte
- Samsjuklighet med astma och allergi är vanligt
Atopiskt eksem – om klådans eviga återkomst
Lyssna på Maja Andreassons inslag hos Sveriges Radio om att leva med atopiskt eksem.
Rapport: Eksem hos barn och unga
En miljon människor lever med den kroniska inflammatoriska hudsjukdomen atopiskt eksem. Vi vet att sjukdomen påverkar mångas liv kraftigt – inte minst barn och unga.
För många startar besvären redan i barndomen med böjveckseksem. Under uppväxten förvärras eksemet ofta och kan för många bli riktigt, riktigt besvärligt, för att sedan förbättras eller till och med läka ut i tonåren. Under den perioden kan du som är ung hinna skrivas ut från barnmottagningen och kanske flytta hemifrån, ibland till och med till en ny del av landet.
Men eksemet kommer ofta tillbaka igen och kan då orsaka till exempel svår klåda, smärta och sömnbrist. I vissa fall även missade lektioner i skolan eller på jobbet – och ibland till och med sjukskrivningar. Därför presenterar vi en rapport om de utmaningar du som ung kan möta i eksemvården.
Minirapport – Hur funkar vården för patienter med atopiskt eksem
Förra året kom Läkemedelsverket med nya behandlingsrekommendationer för den kroniska sjukdomen atopiskt eksem, som även kallas atopisk dermatit. En viktig del av rekommendationerna handlar om att patienter med sjukdomen ska få stöd i sin egenvård av eksemet, bland annat genom en skriftlig behandlingsplan, patientutbildning och uppföljning i vården. Nu har Astma- och Allergiförbundet gjort en enkätundersökning till regionerna för att ta reda på hur primär- och specialistvården fungerar för patienter med atopiskt eksem och i vilken mån de nya rekommendationerna följs. Läs mer om undersökningen här!
För en god och jämlik vård kräver Astma- och Allergiförbundet
- Att kunskapen höjs i primärvården – gör det obligatoriskt med kompetensutveckling för vårdpersonal.
- Att Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer implementeras i hela vårdkedjan.
- Att nationella riktlinjer för atopiskt eksem tas fram.
Så tar du hand om ditt eksem
Att ta hand om dig själv och din hälsa är extra viktigt om du har atopiskt eksem. Kunskap om atopiskt eksem och behandlingar är en nyckelfaktor. Med rätt medicin, mjukgörande kräm och tålamod kan de flesta med atopiskt eksem leva ett bra liv.
Alla som lever med atopiskt eksem har rätt till vård utifrån den europeiska behandlingstrappan (se illustration nedan). Du har rätt till en egen behandlingsplan, remiss till specialist vid behov och utvärdering av din behandling. En del hudkliniker, men tyvärr långt ifrån alla, erbjuder eksemskola. Eksemskolan ger dig ökad kunskap om eksem, om vad som utlöser och förvärrar det.
Behandlingstrappan för eksem
Ta hand om din hud
Grunden är att dagligen använda mjukgörande krämer som skyddar din hud och hindrar ämnen som retar att ta sig in. Det är viktigt att smörja även när huden ser frisk ut.
Bad och dusch
Att bada eller duscha ofta riskerar att torka ut huden. Använd gärna ljummet vatten och duscholja så att huden inte blir för torr. Det är viktigt att inte duscha och bada för länge. Återfukta huden direkt genom att smörja in dig med mjukgörande kräm efteråt.
Mat
Allergi orsakar inte eksem, men kan förekomma samtidigt som eksemet, särskilt hos barn. Däremot kan barn med eksem och matallergi ibland uppleva att allergin förvärrar eksemet. Tänk på att inte utesluta mat på egen hand om du misstänker matallergi, utan kontakta vården för utredning och diagnos.
Klimat och kläder
Rätt klädd för vädret gäller även om du har eksem. Är det kallt och blåsigt ute eller varm och torr luft så kan eksemet påverkas och bli sämre. Att svettas kan också göra eksemet värre. Därför är det bra att använda luftiga och lätta kläder på sommaren. På vintern kan du använda lager på lager-principen, så att du blir lagom varm och inte svettig. Undvik kläder av ylle eller syntet då det kan göra eksemet sämre.
Träning
Självklart kan du träna och idrotta även om du har eksem, men du kan behöva anpassa intensiteten eftersom svettning kan förvärra. Använd luftiga träningskläder och ta en snabbdusch med ljummet vatten och smörj in dig efter träningspasset.
Sov gott
Ett svalt sovrum med mjuka lakan och en skön pyjamas skapar de bästa förutsättningarna för att kunna sova bra. Många upplever att siden kan vara skönt att sova med.
Hitta gemenskap hos andra med eksem
Astma- och Allergiförbundet är en medlemsorganisation för personer med astma, allergi, eksem och överkänslighet. Föreningen Atopikerna är vår temaförening, som finns till för dig som har atopiskt eksem eller som har barn med sjukdomen. De arrangerar återkommande aktiviteter för sina medlemmar och är samtidigt en drivkraft för att lyfta eksemfrågorna inom förbundet och gentemot politiker. Målet är en jämlik sjukvård, där alla får den vård de behöver.
Bli medlem i Astma- och Allergiförbundet
Som medlem i Astma- och Allergiförbundet får du bland annat tillgång till Matallergikortet, rabatt på de allergisäkra boendena Södergården Åre och Valle Marina, medlemsrabatter på utvalda produkter (till exempel hudvårdsprodukter), fem nummer per år av vår medlemstidning Allergia och mycket mer. Du får även möjlighet att träffa andra med samma utmaningar och möjlighet att tillsammans driva förslag för en bättre vård och ett friskt liv.
Vill du specifikt vara medlem i temaföreningen Atopikerna mejlar du medlemsregistret efter att du blivit medlem och ber om att flytta ditt medlemskap till föreningen Atopikerna.
Vanliga frågor om atopiskt eksem
Nej, atopiskt eksem är ingen barnsjukdom.
Det vanligaste är att man får atopiskt eksem som barn och mer än hälften blir besvärsfria under tonåren. För många är det ändå en livslång sjukdom och tyvärr återkommer den även för många som under en tid är besvärsfria.
Atopiskt eksem innebär att huden har en sämre barriärfunktion. Den är därför känsligare för irriterande ämnen och allergener. Risken att reagera på hudvårdsprodukter och smink och att utveckla kontaktallergi är därför större än för andra. Astma- och allergiförbundet har därför certifiering av bla hudvård och smink som företag kan ansöka om att få. De får då använda märkningen Astma Allergy Nordic. Du kan se vilka märkta produkter som finns här
Atopiskt eksem är en egen diagnos även om många också har födoämnesallergi. Grundbehandling av atopiskt eksem är att behandla inflammationen i huden och stärka hudens barriärfunktion, tex med mjukgörande salvor och kortisonkrämer.
Misstänker man ens barn har både allergi och atopiskt eksem så ska man prata med vården om det. Man ska inte på egen hand utesluta mat. Dels för att barn ur näringssynpunkt behöver äta så allsidigt som möjligt. Det är också för att det är större risk att utveckla allergi mot mat man inte äter regelbundet.
Svårighetsgraden av atopiskt eksem varierar också med tiden. Det kan därför vara svårt att avgöra om en förbättring beror på att man uteslutit födoämnen, om övrig behandling haft effekt eller om sjukdomen är inne i en lindrigare period.
Samtidigt är det så att man känner sitt barn bäst själv och det är viktigt att vården lyssnar på vilka symtom barnet har. En symtomdagbok kan vara bra för att kunna beskriva barnets sjukdom.
Atopiskt eksem är en hudsjukdom med inflammation där hudens barriärfunktion är försämrad. Det gör att många blir känsligare för allergener och det finns en hög samsjuklighet med allergi. Atopiskt eksem är alltså en egen diagnos även om symtomen kan triggas av allergi. Ungefär hälften som har atopiskt eksem har också en allergisk sjukdom eller astma.
Kortisonkrämer är en del av basbehandlingen av atopiskt eksem och många behöver använda den även på sommaren.
Långtidsanvändning av starkt kortison kan leda till tunnare och känsligare hud och det kan göra huden känsligare för sol. Därför kan det vara extra viktigt att skydda sig mot solen med solkräm och kläder men det är inget skäl att avbryta behandlingen. Det spelar ingen roll vilken tid på dagen kortisonbehandlingen sker eftersom det handlar om en långtidseffekt och inte en lokal reaktion av solljus.
Prata med vården om du känner dig osäker. Att kunna njuta av sommaren är viktigt för alla.