Astmadagen är en årlig händelse som inträffar i början på maj runt om i världen med syfte att öka medvetenhet, vård och stöd kring astma. Astmadagen inträffar den 3 maj 2022 och i år vill vi lyfta ämnet astmakontroll.
Aktiviteter under Astmadagen 2022
För att uppmärksamma internationella astmadagen bjuder Astma- och Allergiförbundet, tillsammans med Unga Allergiker och Sanofi, in till ett kostnadsfritt lunchwebbinarium den 3 maj.
Temat på årets webbinarium är astmakontroll. Ungefär 800 000 personer lever med astma i Sverige idag, vilket gör astma till en folksjukdom. En personlig behandlingsplan med individuella behandlingsmål kan vara nyckeln för god astmakontroll.
Astma- och Allergiförbundet kommer även att berätta kort om sin nya rapport om astma och allergi i Sverige.
Webbinarium om astmakontroll
Innehåll:
- Introduktion– Astma- och Allergiförbundet
- Behandlingsplan, behandlingsmål och symtomkontroll, barn- till vuxenvård– Leif Bjermer, seniorprofessor och överläkare i lungmedicin och allergologi på Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet
- Att leva med svår astma– perspektiv från barn med astma och förälder till barn med astma
- Frågestund – med överläkare Leif Bjermer
Webbinariet är ett samarbete mellan Astma- och Allergiförbundet, Unga Allergiker och Sanofi.
Astma- och allergirapporten
På internationella astmadagen lanserar vi Astma- och allergirapporten – om vår tids vanligaste kroniska folksjukdomar. Rapporten lyfter bland annat en ny undersökning utförd bland våra medlemmar för att undersöka olika upplevelser av vården i Sverige.
Leva med astma – så kan livet bli enklare
Många som lever med astma mår sämre än de skulle behöva. Vad kan den som har astma förvänta sig och hur får man en bättre behandling? Hur kan den som är läkare ge en bättre vård? Finns det genvägar till friskare patienter?
Medverkande: Karin Lisspers, distriktsläkare Gagnef och docent i lungmedicin Christer Jansson, professor och överläkare, Akademiska sjukhuset Kjell Larsson, professor emeritus, Karolinska Institutet.
Inslaget visades först på Allergilyftet den 17 mars 2021.
Astmagåtan
Vilka utvecklar astma, varför och vad kan forskningen göra åt det?