Unga med matallergi känner oftare obehag och ångest än unga i allmänhet, enligt en forskningsstudie. För Asta Dahlqvist, 19, var ilska tidigare ett sätt att hantera oron för en allergisk reaktion. I dag vill hon i stället hjälpa till att öka kunskapen om matallergier hos sin omgivning.
Hon var bara ett par år gammal när hon fick sin första allergiska reaktion. En tugga av en chokladkaka orsakade en ilfärd till sjukhuset, där familjen fick veta att det troligtvis varit nötter som orsakat reaktionen.
Sedan dess har det blivit flera turer till sjukhuset – och Asta Dahlqvist bär alltid med sig en adrenalinspruta som akutmedicin mot sin numera bekräftade allergi mot nötter och jordnötter.
Mer oro som yngre
– Det är klart att det är jobbigt att ha en svår matallergi, men jag följer mina rutiner och har inte haft en reaktion på ganska länge. Min kille äter inga nötter och jag kontrollerar alltid innehållsförteckningen på nya saker jag handlar i mataffären, säger hon.
Det var tuffare när hon var yngre. Då kände hon oftare oro över att få en allergisk reaktion – och tyckte mindre om att sticka ut.
– Jag minns när jag var i yngre tonåren och skulle gå på kafé eller restaurang med mina kompisar. I den åldern kan det kännas pinsamt att alltid fråga om vad saker innehåller. Man kanske tycker att det är svårt att prata med någon man inte känner och vill inte skapa problem, till exempel om kompisarnas föräldrar frågar om man vill stanna på middag.
Livskvaliteten påverkas
Asta Dahlqvist är inte ensam om sin upplevelse av att vara ung och leva med matallergi. Tonåringar med matallergi eller matöverkänslighet mår generellt sämre än unga utan allergi, enligt en forskningsstudie som publicerades i höstas.
Forskarna mätte livskvaliteten hos knappt 3 000 16-åringar, där en dryg femtedel rapporterade någon form av matallergi eller matöverkänslighet. Särskilt tycktes livskvaliteten, i form av bland annat obehag och ångest, påverkas hos unga kvinnor.
Startade Instagram-konto
För Asta blev ilska ett sätt att hantera känslan av att vara annorlunda. När hennes favoritchoklad – en av få sorter hon kunde äta – började tillverkas i en fabrik där det hanterades nötter skrev hon till företaget och berättade hur besviken hon var. Hon startade även ett Instagram-konto hon kallade ”Alla vi som hatar nötter”.
– Ilska kan vara ett sätt att uttrycka uppgivenhet över olika situationer, när det till exempel inte finns några nötfria alternativ eller när man känner sig orättvist behandlad, säger hon.
Vill sprida kunskap
Numera blir hon inte arg på samma sätt över omgivningens okunskap. Däremot vill hon gärna upplysa människor om riskerna med nötter. Hon tar alltid reda på innehåll i saker hon är osäker på och nöjer sig inte när restaurangpersonal svarar ”nej, det ska det ju inte innehålla”, utan ber dem då att dubbelkolla.
Eftersom hon äter veganskt blir dubbelkollandet extra viktigt – en hel del veganmat innehåller nämligen nötter. Även om det ibland inte hjälper ens att be andra dubbelkolla. Det blev hon varse under en släktings 70-årskalas på restaurang, då hon fyra gånger försäkrades om att efterrätten var nötfri – men ändå blev tvungen att åka ambulans till sjukhuset eftersom den innehållit nötter.
Vad skulle du vilja säga till ditt yngre jag om hur man bäst tacklar livet med matallergier?
– Att det är bättre att våga fråga vad något innehåller än att få en reaktion! Vuxna människor tycker oftast inte att det är jobbigt eller konstigt om ett barn vill veta ifall de kan äta det som ligger på tallriken.
Trygg uppväxt
Samtidigt har oron för att få en reaktion aldrig varit så stark att den påverkat hennes liv i större utsträckning. Själv tror hon att hon har sina föräldrar att tacka för det.
– Min mamma har alltid låtit mig göra allt jag velat, som att gå på restaurang och resa. Hon har alltid haft koll och pratat med skolpersonal eller föräldrar inför barnkalas, men utan att göra en så stor grej av det inför mig. Hon har också sett till att inte påminna mig för mycket om att min allergi är livshotande. På så sätt har jag lärt mig att det inte är någon idé att gå runt och vara orolig hela tiden – men också blivit bra på att ta eget ansvar.
Unga med matöverkänslighet uppger att de mår sämre
Att vara tonåring och leva med allergi eller överkänslighet mot mat är kopplat till en ökad risk för lägre livskvalitet – oavsett hur svåra symtomen är. Särskilt tycks livskvaliteten påverkas för unga kvinnor, visar en forskningsstudie.
Publicerad den: 9 mars 2022
Uppdaterad den: 19 maj 2022