Matallergier är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna och ett växande folkhälsoproblem. Runt 8 procent av barnen och 3 procent av alla vuxna i Sverige är allergiska eller överkänsliga mot något livsmedel.
Vi på Astma- och Allergiförbundet arbetar för att alla ska kunna känna sig trygga när de sätter sig till bords. Oavsett om du är ett barn som ska äta lunch med klasskompisarna i skolmatsalen, om du ska gå på restaurang eller resa någonstans och är nervös för hur det ska funka med dina allergier.
Matallergi i skolan och förskolan
Visste du att 1 av 3 barn med specialkost har fått en allergisk reaktion av maten i skolan? Det uppgav föräldrar i Astma- och Allergiförbundets medlemsundersökning från 2021. Vid ett flertal tillfällen under senaste året har också barn med matallergi drabbats av riktigt svåra allergiska reaktioner i matsalen, så svåra att de tvingats åka ambulans till sjukhuset.
För att förhindra att en elev får i sig något denne inte tål krävs att det finns rutiner för hur maten ska tillagas, hur serveringen ska gå till och vid till exempel utflykter. Därför arbetar vi på Astma- och Allergiförbundet för bättre kunskap och säkrare rutiner, för att barn med allergi ska kunna känna sig trygga under all den tid de spenderar i skolan och förskolan.
I vår medlemstidning Allergia ger Marina Jonsson och Leena Oscarson vid Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm (CAMM) sina bästa råd till föräldrar för att få till en bra dialog med skolan.
Allergisäkra skolan med Allergironden
Du som är förälder till ett barn med matallergi får gärna tipsa ditt barns skola eller förskola om Allergironden.se. Det är en digital checklista som Astma- och Allergiförbundet har tagit fram för att hjälpa skolor och förskolor att upptäcka och åtgärda risker för elever med astma och allergi. Nytt för i år är att vi bland annat har uppdaterat checklistan med ett särskilt schema för specialkost som skolor kan arbeta efter för att minimera risken för misstag.
Maten är inte klar – För ett friskt liv med matallergi
Att vara allergisk mot mat innebär att kroppen uppfattar ett icke-skadligt ämne som skadligt vilket leder till en allergisk reaktion. Det är viktigt att du som upplever allergiska reaktioner uppsöker vården för att få en korrekt diagnos samtidigt som vården måste vara jämlik i hela landet. Alla ska kunna ta för sig av livet! Bättre kunskap om matallergi bland oss alla och ökat fokus bland styrande politiker är dagens rätt.
Vi vill att det svenska allergiprogram som nu håller på att utformas innehåller:
- Ett uppdrag till Livsmedelsverket att samordna incidentrapporteringen för oväntade matallergiska reaktioner.
- Ett uppdrag till Socialstyrelsen om Nationella riktlinjer för allergivården, bl.a. matallergi.
- Såväl kunskapsstöd som utbildningsinsatser till skolmåltidspersonal om säker och likvärdig specialkost för elever med matallergi.
- Riktlinjer om att standardiserade och kostnadsfria intyg för specialkost i skolan införs i hela landet.
Ett friskt liv för alla med matallergi börjar nu!
Hur tryggt är det för personer med matallergi att äta på restaurang eller café och hur trygg är skolmaten? Vi har granskat hur lagstiftningen följs upp av landets kommuner och hur personer med matallergi upplever situationen. Vi kan konstatera att matallergiska reaktioner borde följas upp nationellt på samma sätt som det redan görs för matförgiftning. Kunskapen om att man kan anmäla matallergi är liten och informationen från landets kommuner är ofta begränsad. Det finns dock positiva förebilder som har god information och korrekta formulär för incidentrapportering såsom Malmö och Örebro.
Material för din förening och skola/arbetsplats
Tipsa ditt barns förskola eller skola om Allergironden
Astma- och Allergiförbundet har tagit fram den digitala checklistan Allergironden.se. Den kan hjälpa skolor och förskolor att upptäcka, åtgärda risker och på så sätt förbättra miljön för elever med astma och allergi. En uppdaterad version av Allergironden har precis lanserats med färre frågor och än skarpare råd. Till exempel har vi lagt till en ny rutin för säker hantering av specialkost vid matallergi. Rutinen är framtagen i dialog med allergiexpertis vid Centrum för Arbets- och Miljömedicin, region Stockholm.
Skola eller förskolan använder Allergironden genom att registrera ett användarkonto, lägga till skolan och sedan påbörja en ny allergirond genom att svara på frågorna i verktygen. När ronden är färdig utvärderar vi hur allergisäker verksamheten är samt ger konkreta tips på de områden som har förbättringspotential. Allergironden kan användas i skolans eget arbetsmiljöarbete och om skolan vill visa andra, exempelvis föräldrar, hur arbetet med allergifrågor går till.
Checklista allergisäker mat i föreningen
Tillsammans med scoutrörelsen i Sverige har vi tagit fram en checklista för allergisäker mat i föreningslivet. Checklistan är ett bra stöd för föreningar som ska bjuda på mat och fika till ett möte eller servera fika på ett event. Tipsa din förening att skriva ut listan och sätta upp den i köket, så att föreningen kan använda den som stöd nästa gång det bjuds på mat eller fika.
Folder Trygga Tuggan
Vår folder är full med smarta tips för både dig som har matallergi och för släkt, vänner eller personer som arbetar med att servera mat i skolan eller på restaurang. Du kan ladda ner foldern och skriva ut den hemma eller via tryckeri. Foldern är sexsidig A4 med 3mm utfall och är i färgprofilen Fogra 39.
Affisch och klistermärke ”nötfritt”
Vi har tagit fram en affisch och ett klistermärke som ni kan sätta upp i din eller ditt barns skola alternativt på din arbetsplats för att visa att era lokaler är nötfria. Ni kan enkelt skriva ut materialet själva eller lämna in till tryckeri för att skriva ut professionellt. Dokumenten är med 3mm utfall och i färgprofilen Fogra 39.
Allergiakademin – Snabba kurser om matallergi
Allergiakademin är en digital kunskapsplattform om allergier där vi tillgängliggör kunskap och praktiska tips för att underlätta vardagen för alla som har personer med matallergi i sitt liv. Kurserna tar bara några minuter och är gratis.
Matallergikortet – Din bästa vän på resan
Att äta ute i främmande land är en utmaning för alla med matallergier, likaså för föräldrar med allergiska barn. Därför har vi skapat Matallergikortet, en enkel, webbaserad tjänst som hjälper dig översätta allergier till över 30 olika språk. Kortet är gratis för medlemmar i Astma- och Allergiförbundet och kostar under sommarmånaderna 150:- (normalt 250:-) om du inte redan är medlem.