Parfymfria veckan 2022

Sedan 2015 uppmärksammar Astma- och Allergiförbundet doftöverkänslighet och sensorisk hyperreaktivitet. Syftet är att sprida kunskap och lyfta vikten av att visa hänsyn. Kampanjen inträffar årligen under vecka 45. 

Doftöverkänslighet – kan det botas eller behandlas? Går det över?

Eva Millqvist, professor, överläkare och forskare inom klinisk allergologi i Göteborg, är en av Sveriges  främsta experter på doft- och kemikalieöverkänslighet i luftvägarna. Hon har en mångårig erfarenhet av såväl kliniskt arbete som undervisning och forskning. Här kan du i efterhand se webbinariet ’Doftöverkänslighet – kan det botas eller behandlas? Går det över?’

Arrangörer: Astma- och Allergiföreningen Oparfymerat i samarbete med Astma- och Allergiregion Stockholm-Gotland

Doftöverkänslighet uppmärksammas i media

Astma- och Allergiförbundets medlem Anna Kregert berättade måndagen den 7/11 hur det är att leva med doftöverkänslighet i TV4 Nyhetsmorgon. I klippet samtalar Anna Kregert om doftöverkänslighet tillsammans med Össur Emilsson, lungläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Parfymfritt på jobbet

För personer med doftöverkänslighet kan mycket låga halter av dofter och kemikalier utlösa besvär. Många kan därför uppleva en begränsad tillgänglighet till offentliga miljöer som arbetsplatser, skolor, vården och kollektivtrafiken. Symtomen kan hålla i sig flera dagar även om man utsätts för doften en kort stund, vilket också kan leda till sjukfrånvaro.

Här kan du som arbetsgivare ladda ner affischen ”Det här är en parfymfri arbetsplats” i A4-format för att skriva ut och sätta upp på arbetsplatsen. Vi har dessutom samlat hjälpsamma paragrafer ur arbetsmiljölagen, användbara föreskrifter och tips på vad arbetsplatsen kan göra.

Doftöverkänslighet – ett outforskat område

Drygt sex procent av den vuxna befolkningen har diagnosen sensorisk hyperreaktivitet – trots det vet vi väldigt lite om vad tillståndet beror på.⁠

I samband med parfymfria veckan har vi samlat det senaste inom forskningen på området, bland annat en artikel om en studie som Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond varit med och finansierat, där deltagarna behandlas med ett nytt läkemedel baserat på chili.

Välj parfymfria alternativ

Astma- och Allergiförbundet rekommenderar produkter som är bra ur allergisynpunkt. Oparfymerade produkter finns på de flesta apotek och livsmedelsaffärer.

Mer om doftöverkänslighet

Såhär visar du att du bryr dig

Doftöverkänslighet innebär en överretbarhet i slemhinnorna och är inte en allergireaktion i immunförsvaret. Vanliga symtom vid doftöverkänslighet är bland annat besvär i hals, luftvägar, näsa, ögon och huvudvärk. Dofter kan även utlösa astmaanfall hos personer med astma. Symtom vid doftöverkänslighet, även kallat sensorisk hyperreaktivitet (SHR), påminner om astma, men orsakerna till reaktionen är olika. I dag saknas behandling för personer med SHR och de drabbade är helt hänvisade till att undvika det de inte tål. Det är därför viktigt med hänsyn och förståelse från omgivningen och att avstå från parfym och doft.
Till toppen av sidan